Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Craft pivo
  • 09.12.2018. 08:00

Braća Ćorić iz Gabele u obiteljskoj pivari proizvedu 2.000 litara Trojanskog piva mjesečno i sve uspiju prodati

Svi craft proizvođači kuhaju po njemačkoj recepturi, a svaki stil piva nosi i pečat svakog proizvođača. Recepti po kojima mi kuhamo su moji, osobno sam ih doradio, objašnjava Mario Ćorić dok pazi kako bi svaki postupak odradio na vrijeme.

Foto: Adriana Rajič
  • 1.178
  • 228
  • 0

Za razliku od Troje, čuvenog grada iz Homerovih epova Ilijade i Odiseje, kojeg još uvijek sa stopostotnom sigurnošću nisu locirali, Trojansko pivo zasad možete pronaći samo u Bosni i Hercegovini. To je craft/zanatsko pivo čiju su  proizvodnju pokrenuli članovi obitelji Ćorić iz Gabela Polja, a njihovi korijeni su zapravo iz Gabele, sela za kojeg je Roberto Salinas Price tvrdio da je drevna Troja.

Obiteljska pivara

U priču o Trojanskom pivu uključeni su Zvonimir Ćorić, prehrambeni tehnolog, koji nadgleda proizvodnju kako bi sve prošlo po pravilima struke, te njegovi sinovi Hrvoje Ćorić, diplomirani inženjer prometa, koji je zaduženi za prodaju i marketing, i Mario Ćorić, student završne godine agronomije, koji je "glavni kuhar" i zadužen je za proizvodnju piva  tako da  ovom pivu uz craft možemo dodati oznaku i obiteljskog piva.

U maloj obiteljskoj pivari razgovarala sam se s Hrvojem i Mariom. Dok je Mario bio zauzet  kuhanjem piva, Hrvoje je ispričao kako su počeli: "Moj mlađi brat Mario  počeo je kuhati pivo za nas i naše prijatelje. Na samom početku kuhao je u kazanu od 20 litara, ali kad smo vidjeli kako prijatelji reagiraju, odlučili smo pokrenuti  veću proizvodnju. Upravo su nam prijatelji i predložili naziv za naše pivo. Danas proizvedemo 120 litara piva u jednom kuhanju. Naša pivara spada u mikropivovare jer proizvedemo 2000 litara piva mjesečno.

Prvi u općini

Proizvodnja piva je relativno nova na području Bosne i Hercegovine pa nas je  zanimalo jesu li imali kakvih teškoća. 

"Probleme smo imali na početku jer nitko prije nas u našoj općini nije registrirao proizvodnju piva. Nitko nije znao kakvu proceduru moramo odraditi. Za proizvodnju vina poznata je procedura, ali su se na nama učili kad je u pitanju registracija proizvodnje piva. Nismo se dali pokolebati i prije godinu dana registrirali smo proizvodnju piva pod okriljem poduzeća LoGast d.o.o.", priča Hrvoje. 

Mario pazi na svaku sekundu u proizvodnji piva

U našoj se državi niti u široj regiji ne uzgaja hmelj niti proizvodi ječmeni i pšenični slad, a iz Europe stižu vijesti o lošoj godini za ove sirovine. Hrvoje kaže da ono što je ove godine došlo na urod u prodaji će biti tek iduće godine tako da zasad s količinom i cijenom  sirovine nemaju problema. "I mali i velik pivari uvoze svu sirovinu, ali je razlika u kvaliteti sirovina i proizvodnji, a o tome će vam više reći  Mario."

Mali Božićni Sajam Čapljina  - odskočna daska

S plasmanom proizvoda problema nemaju jer sve pivo koje proizvedu - prodaju. 

"Nedugo nakon registracije predstavili smo se na Malom Božićnom Sajmu Čapljina koji nam je bio odskočna  daska za daljnje poslovanje. Ni ove godine ga nećemo propustiti, a održava se 15. i 16. prosinca dok će 22. prosinca biti večer zabave koju zajedno s organizatorima sajma priređuje i Trojansko pivo. Bit će to večer glazbe i piva pa se nadam da se i tamo vidimo. Naše pivo se prodaje u više od 15 ugostiteljskih i isto toliko prodajnih objekata u općini Čapljinia. Prodajemo ga i u većini gradova Hercegovine, a polako širimo distribuciju i na Bosnu. Pivo prodajemo i putem interneta. Imamo svoj web shop, Facebook stranicu i Instagram profil", upućuje nas Hrvoje. 

Craft pivo ima budućnost

Zanimalo nas je misle li da je proizvodnja craft piva i potražnja moda ili će taj trend potrajati te boje li se za budućnost

"Proizvodnja cratf piva u Bosni i Hercegovini počela je nekoliko godina nakon proizvodnje u Hrvatskoj, a u Hrvatskoj se javila nakon Europe. Proizvodnja i u Europi i u Hrvatskoj ne opada već se čak i povećava tako da se ne bojimo budućnosti. Mi trenutno pregovaram s jedni većim prodajnim lancem kako bi svoje pivo našim kupcima bilo dostupnije.“

Stotinjak farmera proizvodi sav češki hmelj

Ćorići imaju sav popratni program potreban za plasman i marketing jednog proizvoda.

"Kad radite, morate imati zaokruženu priču. Želimo napredovati i ulagati u razvoj. Otvoreni smo za suradnju pa smo tako s tvrtkom Mlini d.o.o. koji se bave pekarskom proizvodnjom prošle godine proizveli krekere od ječmenog i pšeničnog slada jer ne želimo samo baciti skuhana ječam i pšenicu i pretvoriti ih u otpad. Ovom suradnjom dobili smo proizvod kojeg naši kupci mogu konzumirati uz pivo. Tu suradnju namjeravao nastaviti i ove godine. Naše pivo se na policama trgovina može naći u bocama od 0.33l i 0,5 l, a u ugostiteljskim objektima uz to imamo i ponudu točenog piva."

Razlika između lager i craft  piva

Mario Ćorić objasnio je razliku  između piva koje smo navikli konzumirati i koje se prodaje u velikim količinama i craft piva.

"Pivo koje je namijenjeno široj potrošnji i koje se proizvodi u velikim količinama je lager pivo, a mi proizvodimo craft /zanatsko pivo. Razlika između te dvije vrste piva je u kvaliteti sirovina i količini koja se proizvede. Osnovna tehnološka razlika je u vrsti kvasca koji i stvara pivo, tako da ‘ALE’ kvasci fermentiraju pivo na sobnoj temperaturi (18-21°C), a ‘LAGER’ kvasci započinju vrenje pri 6 - 8°C i zato se naziva hladnim vrenjem, a završava na 9 -18°C.

Ale piva su bogatija okusom, mirisom...

Ale piva (craft piva najčešće) su bogatija okusom, mirisom, postojanija je pjena, nepasterizirana i nefiltrirana su pa zbog toga su i mutnija. Često su bogatija alkoholom nego lager piva. Postoji  nekoliko glavnih vrsta ‘ALE’ piva, ali najpoznatiji je stil Pale Ale. Piju se na temperaturi od 6-8C⁰. Lager industrijska piva su u većini slučajeva bez posebnog mirisa i okusa te su bistrija i bez specifičnog identiteta. Ne koristite se isključivo prirodne sirovine u proizvodnji lager piva nego i ekstrakti, razni aditivi što ih među ostalim i čini cjenovno prihvatljivijim. Piju se na temperaturi od 3-5°C", detaljno nam je objasnio Mario Ćorić. 

Proizvode tri stila piva

Mario pojašnjava kako u svijetu postoji  više od sto stilova piva, dok oni proizvode tri stila. "Počeli smo s Trojanskim Pale Ale i Trojanskim Dunkel Hefewizen, a prije mjesec dana smo dodali i Trojansko pšenično Weizenbier pivo. Svi craft proizvođači kuhaju po njemačkoj recepturi, a svaki stil piva nosi i pečat svakog proizvođača. Recepti po kojima mi kuhamo su moji, osobno sam  ih doradio“, objašnjava Mario dok pazi kako bi svaki postupak odradio na vrijeme.

"U proizvodnji piva najvažnija je higijena. Važna je, naravno i sirovina, ali ona je najbolje kvalitete tako da zbog nje nije upitna kvaliteta  gotovog proizvoda. Točnost u proizvodnji je od presudne važnosti  za okus piva. Važno je pratiti temperaturu pri određenim postupcima kao i samu duljinu trajanja nekih postupaka tako da neke postupke trebate završiti na primjer nakon 10 minuta ako želite dobiti pivo približno istog okusa stila kojeg kuhate. Nikad ne možete kod svakog kuhanja dobiti u potpunosti isto pivo stila kojeg kuhate, ali kad se pazi i kontrolira proces, onda su tu u pitanju male nijanse po kojima se pivo razlikuje.

Hmelj je biljka 2018.! Može se piti, jesti i spavati na njemu

Fermetacija traje oko 20 dana

Mario nam pojašnjava i da pivo, nakon što se skuha, spremi se s kvascem u bačve za fermentaciju te da bude u fermentacijskoj sobi u kojoj su kontrolirani uvjeti. "Fermentacija traje nekih dvadesetak dana što opet ovisi o stilu piva. Nakon fermentacije pivo se puni u boce u kojim dolazi do refermentacije te se za 10  do 15 dana kuša pa ako zadovoljava sve standarde, spremno je za prodaju.

U BiH je craft scena složna

Na pitanje kakva je craft scena u Bosni Hercegovini, braća Ćorić odgovaraju kako je složna. Hrvoje ističe kako jedne druge pozivaju na manifestacije i pomažu u prodaju, a Mario ističe kako je zapravo sve o craft pivu naučio od svojih kolega pivara koji nesebično dijele svoje znanje.

Došao iz Amerike da u Hercegovini pravi kraft pivo - Andrew Manford postao trebinjski Oz

Da su braća Ćorić složna kao i craft scena uvjerila sam se i sama kao i da znaju svoj posao, ali i da su spremni na suradnju te da radno prenose svoje znanje o craft pivu. Mladi su to i hrabri  ljudi koji su ostali u svom kraju, imaju  karakter i identiteti. Znaju što  žele – raditi ono što vole, a to se na njihovom pivu i po njegovom nazivu definitivno vidi.

Uzdravlje, Trojanci!  


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Uzgaja se da bi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Trojansko pivo Gabela Polje Hrvoje Ćorić Mario Ćorić Mali Božićni Sajam Čapljina Hmelj Craft pivo Zanatsko pivo


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.