Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica piletine
  • 16.03.2020. 16:15

Blokiran uvoz stočne hrane, da li je u najavi nestašica piletine?

Od jutros je blokiran uvoz hrane za piliće iz susjedne Srbije. Ukoliko se ovaj problem ne riješi što prije, biti ćemo ubrzo suočeni sa nestašicom pilećeg mesa. 

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.729
  • 421
  • 0

Najveći regionalni proizvođač piletine, MADI iz Tešnja, izrazio je bojazan da Bosni i Hercegovini prijeti nestašica piletine jer je od jutros blokiran uvoz stočne hrane iz susjedne Srbije. Ukoliko se ovaj problem ne riješi što prije, biti ćemo suočeni sa nestašicom pilećeg mesa. 

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

"Zalihe koje imamo nisu velike zato što realno nisu ni bili uslovi za stvaranje zaliha, a nije bilo ni mogućnosti za tako nešto. Od jutros imamo veliki problem jer naši kamioni ne mogu da uđu u Srbiju, po hranu za piliće kod stočnih proizvođača, sa kojima imamo ugovor. Trenutno ne znamo šta će dalje biti", rekao je Maid Jabandžić, direktor ove komapnije.  

Transportovana roba je u rinfuzu, što otežava lagerovanje

Ukoliko prolazak ne bude bio moguć, sve dalje će biti dovedeno u pitanje. Kako smatra, država bi trebalo da osigura bezbjedan transport osnovnih, elementarnih roba jer one obezbjeđuju hranu za ljude. Ocjenjuje da je postojeće stanje potpuno alarmantno, kako navodi startbih.ba.

"Ako naši kamioni ne prođu do Srbije, ne znam do kada ćemo imati hrane za piliće. Vrlo lako može da dođe do kolapsa, ne samo u našoj firmi, kao najvećem proizvođaču u regiji nego i kod svih drugih u ovoj industriji", smatra Jabandžić. 

Ono što je važno spomenuti jeste da je roba koja se transportuje u rinfuznom stanju, što je jedan od osnovnih razloga zašto ne postoje zalihe. Iz objektivnih razloga, nema mogućnosti da se lageruje hrana za piliće. Naša država nije u mogućnosti da obezbjedi ni vrlo male količine stočne hrane (hrane za piliće) tako da cjelokupne količine dolaze iz susjedne Hrvatske i Srbije. 

Orijentisani sada na domaće tržište

Što se izvoza tiče, za sada se odvija adekvatno. Kako kaže direktor MADI-ja, glavno izvozno tržište je Crna Gora, ali je i domaće tržište u fokusu. Sada je najvažnije da se zadovolje potrebe našeg tržišta i da domaći kupci ne osjete nestašicu. Ipak, ukoliko se ne riješe postojeći izazovi sa kojima se suočavamo, postoji mogućnost da dođe do kolapsa u snabdijevanju prodavnica i marketa. 

"U ovom trenutku ne mogu reći koliko možemo izdržati u slučaju da se desi najgori mogući ishod jer se problem javio jutros. Sigurno je da ne možemo dugo. Mi hranu uvozimo rasutu u silosima i kao takvu je ne možemo dugo čuvati. Zbog nekih tehnoloških stvari ta hrana mora da bude relativno svježa pa se njen protok ne smije zaustavljati. Problem je trenutno ogroman. Svi proizvođači u BiH uvoze stočnu hranu i svi smo u istoj smo poziciji", upozorava Jabandžić.


Tagovi

Nestašica piletine Pileće meso Maid Jabandžić Stočna hrana Hrana za piliće Lagerovanje hrane Domaće tržište Snabdjevanje marketa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.