Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nema inspekcije
  • 02.09.2016. 14:50

Blokada isporuke mesa s aerodroma u Tuzli?

Vladu Tuzlanskog kantona zatekla je informacija Ureda za veterinarstvo BiH da će se od 15. septembra prestati vršiti veterinarski nadzor mesa na aerodromu.

Foto: Vlada TK
  • 648
  • 32
  • 0

Je li na pomolu blokada isporuke mesa s tuzlanskog aerodroma? Naime, na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je izrazila nezadovoljstvo zbog postupka Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i upućivanja dopisa Turkish Cargo, poslovnom partneru Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), te neobavještavanja ovog javnog preduzeća, o razlozima prestanka vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na MAT-u od 15. septembra 2016. godine.

Prekid rada veterinarske inspekcije

Vlada odnosno premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, je od Ureda zatražila zvanično obavještenje o razlozima obustavljanja vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom Aerodromu Tuzla, kao i informaciju Ureda za veterinarstvo da li je o nedostatku tehničkih uslova obavijestio i druge međunarodne granične prijelaze u zračnom prometu u Bosni i Hercegovini.

Vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, te JP Međunarodni Aerodrom Tuzla su u toku priprema za obezbjeđenje uslova za promet roba uložili više od 2 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju Kargo centra i nabavku prateće opreme. Prekid rada veterinarske inspekcije prouzrokovao bi ogromne finansijske štete za Tuzlanski kanton, domaća i strana pravna i fizička lica koja su uključena u projekat izvoza mesa iz BiH, a također bi mogli biti pokrenuti i odgovarajući sudski postupci zbog kršenja i neizvršavanja obaveza preuzetih potpisivanjem poslovnih ugovora koji imaju elemente međunarodnog karaktera.

Također, Vlada Tuzlanskog kantona današnjim zaključkom od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da naloži Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine potpuno izvršavanje Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima BiH, te da na Međunarodnom aerodromu Tuzla obezbijedi sve tehničke, kadrovske i druge pretpostavke za neometan promet roba animalnog porijekla.

Zračna luka je generator razvoja kantona

Uzimajući u obzir sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona izrazila je danas i spremnost da inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, po ovlaštenju, privremeno vrše poslove granične veterinarske inspekcije, ukoliko je nedostatak kadrova u Uredu za veterinarstvo BiH razlog za ovakvu odluku Ureda.

"U posljednjih nekoliko godina, a posebno u nekoliko zadnjih dana, svjedoci smo ubrzanog rasta i razvoja tuzlanske zračne luke i tendencije da ona uistinu postane generator razvoja Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, obzirom da ovoj zračnoj luci gravitira cijeli region sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije, te istočne Hrvatske", objavljeno je na stranicama Vlade Tuzlanskog kantona.

Nema razloga za paniku

"Neće doći ni do kakve obustave izvoza i nema razloga za paniku. Sljedeće sedmice okupljamo ključne aktere kako bismo pronašli rješenje za novonastalu situaciju", kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba.

Opravdanje Ureda za veterinarstvo BiH je da su tehnički problemi uzrokovali takvu odluku, jer na spomenutom aerodromu ne postoji veterinarska ispostava, zbog čega se veterinarski nadzor radio na susjednom graničnom prijelazu.

Foto: Vlada TK


Tagovi

Isporuka mesa Tuzla Aerodrom Veterinarska inspekcija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.