Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mesa
  • 24.11.2022. 18:00

Bit će željni domaće svinjetine: Njemačka u ozbiljnoj krizi?

Sve je manje svinja na farmama. Klaonice bilježe milionske gubitke. Čiju će svinjetinu jesti u Njemačkoj?

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 99
  • 13
  • 0

Njemačka je jedna od značajnijih globalnih izvoznica svinjetine, no pitanje je hoće li zadržati taj status. Naime, do sredine novembra u Njemačkoj je zaklano oko 8,4 posto, odnosno oko 3 miliona svinja manje nego prethodne godine. Trend pada se nastavlja i dalje, piše Agrarheute.

"Pripremamo se za pad na oko 550.000 klanja sedmično", izjavio je dr. Dirk Köckler, izvršni direktor poljoprivredno-trgovinske grupe Agravis prilikom nedavno održanog sajma EuroTier. U prosjeku se u ovoj zemlji svake sedmice zakolje 750.000 svinja. Između 2010. i 2020. taj je broj dostizao više od jedan milion sedmično. Pad na oko pola miliona klanja prepolovio bi proizvodnju u roku od nekoliko godina.

Prazne farme

Mnogim farmerima će svinjci ove godine ostati prazni, upozorio je Hubert Kelliger, član odbora udruženja industrije mesa i menadžer prodaje klaonice Westfleisch.

Tvrdi da klaonice nisu mogle isplatiti uzgajivačima novac s obzirom na rastuće troškove. Posljedično, farmeri odustaju od proizvodnje zbog nesolventnosti ili što ne vide budućnost za stočarstvo u Njemačkoj. Meso će stoga postati deficitarna roba, a na policama supermarketa neće biti domaćih proizvodi, komentira. 

Bit će željni domaće svinjetine? (Foto: M. Pavlović)

Populacija ovih životinja je prošle godine pala na najniži nivo u posljednjih 25 godina, a ove godine se očekuje pad za još 10 posto. Trenutno klaonice rade u jednoj smjeni.

Šta će biti u budućnosti?

Pad prodaje od oko 800 miliona eura, na 6,2 milijarde eura u 2021. godini pretrpjela je najveća klaonica, Tönnies Grupa. Konkurenti Westfleisch i Vion su objavili gubitke u milionima.

Za ovakvo stanje okrivljuje se tamošnja politika. Dr Gereon Schulze Althoff, član uprave VDF-a i direktor Viona,  boji se da će Njemačka nakon energetske skliznuti u prehrambenu krizu i da će meso u supermarketima ubuduće dolaziti iz Španije.

Strahuje se da savezna vlada želi oslabiti stočarstvo, a ishranu usmjeriti na biljne proizvode. Od federalnog ministra poljoprivrede Cema Özdemira traži se zaštita za lanac vrijednosti mesa.


Tagovi

Njemačka Klaonice Svinjetina Meso svinja Prehrambena kriza Pad proizvodnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.