Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BEZ GMO
  • 22.05.2019. 14:00

BiH prva u regionu: Imamo domaće proizvode sa oznakom "bez GMO"

Ovaj sertifikat znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju u našoj zemlji za kontrolu i označavanje proizvoda BEZ GMO supstanci. To znači da potrošači sada imaju mogućnost da biraju proizvode koji su označeni po ovom najvišem standardu, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Foto: Pixabay/Hans
  • 104
  • 26
  • 0

Bosna i Hercegovina je zajedno sa 14 zemalja dunavske regije učestvovala u razvoju BEZ GMO Standarda za Dunavsku regiju i prva je zemlja koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne BEZ GMO smjernice, te prva zemlja regije sa uspješnim primjerima označavanja proizvoda sa oznakom BEZ GMO proizvedeno, rečeno je na konferenciji za medije.

"Poslije tri godine možemo da kažemo da smo uspjeli i da smo prva zemlja u regiji koja ima svoje proizvode koji su BEZ GMO. Ovaj sertifikat znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju u našoj zemlji za kontrolu i označavanje proizvoda BEZ GMO supstanci. To znači da potrošači sada imaju mogućnost da biraju proizvode koji su označeni po ovom najvišem standardu", istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"To znači i da je BiH, pored ovog prava potrošača, dostigla odgovarajući standard i da ima certifikovana tijela koja su ovlaštena da sprovode određenu proceduru i da garantuju za jedan proizvod koji može da ponese oznaku 'proizvedeno bez GMO'. To je, po meni, suština", kazao je ministar Šarović.

Ministar je naveo da se ovaj projekat ne bi mogao implementirati bez podrške svih nadležnih institucija u RS, FBiH, Distrikta Brčko, nadležnih tijela i agencija u BiH.

Resorna ministarstva poljoprivrede i Federacije BiH i Republike Srpske dala su svoj doprinos i od samog početka uključena su u projekt Dunav Soja koji je podrazumijevao proizvodnju genetski nemodificirane soje.

BiH farmeri zaradili skoro 3 miliona KM od genetski nemodificirane soje

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje).


Tagovi

Bez GMO Sertifikat Region Mirko Šarović Sertifikat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.