Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 22.07.2015. 10:00

BiH povećala izvoz mesa u Tursku

BiH je u prvih pet mjeseci godine povećala izvoz mesa u Tursku za čak 74,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Foto: depositphotos.com
  • 78
  • 5
  • 0

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih pet mjeseci ove godine u Tursku je izvezeno mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 41,9 miliona KM, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju zabilježen izvoz od 24,1 milion KM.

Kako osnovni razlog povećanja od čak 74,1% navodi se odluka Turske o bescarinskom uvozu 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH.

Najveća količina mesa prema Turskoj otprema se sa banjalučkog aerodroma, jer je riječ o jedinom aerodromu u BiH koji ima hladnjaču. U jednom tjednu, prosječno se organiziraju četiri leta, a prijevoz se odvija preko kompanija Sky Airchartering i MNG Airlines.

Meso se na aerodrom dovozi iz nekoliko prehrambenih industrija. A kako prenosi biznis.ba, Hasan Tasus, komercijalni direktor kompanije MNG Airlines istakao je kako je riječ o vrlo osjetljivom poslu jer se radi o svježem mesu. Dodao je i da se nada da će započetu suradnju nastaviti.

Foto: depositphotos.com; vivapavlenkoff


Tagovi

Turska BiH Izvoz mesa Banja Luka Bescarinski uvoz Banjalučki aerodrom Hasan Tasus Prehrambena industrija Mesne prerađevine