Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u EU
  • 05.09.2016. 16:00

Bh piletina i jaja uskoro na policama EU

Trenutno se obavljaju finalne aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za dobivanje dozvola za izvoz u EU i one bi trebale biti okončane do kraja septembra.

Foto: nd
  • 230
  • 10
  • 0

Do kraja septembra, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebalo bi uputiti službeni zahtjev za dolazak izaslanstva Inspektorata za zdravlje i hranu EU-a iz Dublina, koja bi trebala provjeriti stanje u tvrtkama za proizvodnju mesa peradi i konzumnih jaja, te im izdati dozvole za izvoz na tržište Evropske unije.

Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, od EU-a će se tražiti što skoriji dolazak inspektora, kako bi naše tvrtke u najkraćem roku mogle početi izvoziti prerađevine od mesa peradi i konzumna jaja u zemlje EU-a. Do sada se za reviziju prijavilo dvadesetak tvrtki iz BiH, piše Faktor.ba.

Posjet samo najspremnijih tvrtki

Kako im je rekao ministar, bilo bi pametno da se broj tvrtki koje će posjetiti inspektori EU-a svede na četiri ili pet.

"Neće druge tvrtke ostati uskraćene za dobivanje dozvola, ali iskustvo s mlijekom govori nam da je najbolje da sada pozovemo samo one koje su najspremnije. Svi ostali će doći na red kasnije, jer će nakon toga dozvole za izvoz izdavati Ured za veterinastvo BiH", kazao je Šarović.

Trenutno se obavljaju finalne aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za dobivanje dozvola i one bi trebale biti okončane do kraja septembra. Gotovo sve preporuke, koje su ranije izdali inspektori iz Dublina, već provedene. Poput usvajanja pravilnika Agencije za sigurnost hrane i Ureda za veterinarstvo BiH. Također, entitetski inspekcijski organi uredili su sustav monitoringa.

"I same tvrtke koje su zainteresirane za izvoz radile su na otklanjanju uočenih nedostataka u svom načinu rada, higijenskim uvjetima i slično. Optimist sam. Mislim da smo vrlo blizu dobivanju dozvola i nadam se jednom prijatnom iznenađenju", kaže Šarović.

Foto: nd3000


Tagovi

Piletina Konzumna jaja Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.