Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija
  • 07.08.2018. 13:00

Bakterijom Salmonella Agona zaraženo 147 osoba, uzrok zaraze gotova hrana?

Epidemijom je obuhvaćeno pet evropskih zemalja, a očekivati se mogu novi slučajevi.

Foto: Bigstockphoto/TeraVesalainen
  • 448
  • 25
  • 0

Moguća je povezanost epidemije bakterijom Salmonella Agona na području više zemalja s gotovom hranom, istaknuli su stručnjaci iz EFSA-e i ECDC-a (Evropske agencije za sigurnost hrane i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti). Naime, kako prenosi HAH, broj prijavljenih slučajeva ljudi zaraženih bakterijom S. Agona iznosi 147, a epidemijom je obuhvaćeno pet evropskih zemalja. U Velikoj Britaniji prijavljeno je 129 oboljelih, u Finskoj 15, a u Danskoj te Njemačkoj i Irskoj po jedan slučaj.

"Na temelju raspoloživih informacija, stručnjaci iz EFSA-e i ECDC-a sugerirali su kako bi gotova hrana (engl. ready-to-eat), koja sadrži krastavce i proizvedena je u Velikoj Britaniji, mogla biti izvor zaraze. Unatoč tomu, nisu mogli identificirati specifičnu točku u proizvodnom lancu gdje se kontaminacija dogodila.

Stručnjaci upozoravaju kako se mogu očekivati novi slučajevi oboljenja, sve dok se točno ne identificira izvor infekcije i točno mjesto kontaminacije u proizvodnom lancu.

Vezano za vremensko razdoblje u kojem su se pojavljivala navedena oboljenja, od početka 2017. godine zabilježeno je 122 slučaja, dok je u vremenu od 2014. do 2016., naknadnim istraživanjem, s ovom epidemijom povezano preostalih 25 slučajeva", navodi HAH. 

Cijeli tehnički izvještaj Moguća povezanost epidemije s bakterijom Salmonella Agona u više zemalja s gotovom hranom pročitajte ovdje.


Tagovi

Hrana Salmonella Agona Epidemija Bakterija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !