Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sektor mljekarstva
  • 04.06.2020. 13:00

Analiza pokazala: Dnevno pojedemo 34 tone uvoznog, većinom jeftinog sira!

Analiza sektora mljekarstva pokazuje da uvozimo skuplje, a izvozimo jeftinije proizvode.

Foto: JumpStory
  • 134
  • 9
  • 0

U saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede, izrađene su analize vanjskotrgovinske razmjene u sektoru mljekarstva, peradarstva, voća i povrća, ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda u BiH za period od 2015.-2019. godine.

Prva od analiza, ona o sektoru mljekarstva, pokazuje da je u 2019. godini zabilježen porast izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda od 20% (17,9 mil. KM) u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz rastao za 25,6 miliona KM (17%). Pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 59%. 

Uvozimo skuplje, izvozimo jeftinije

Količinski posmatrano izvoz je nadmašio uvoz za 6.855 tona! U odnosu na finansijski rezultat, može se zaključiti da uvozimo skuplje, a izvozimo jeftinije proizvode, pokazuje analiza. 

Tržišta obuhvaćena CEFTA sporazumom (Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija) zaslužna su za 86% izvoza, dok EU tržišta (prvenstveno Hrvatska) učestvuju u ukupnom izvozu sa 13%. Ključna izvozna tržišta su Srbija (36%) i Crna Gora (33% ukupnog izvoza). 

Iako je izvoz na tržište Hrvatske porastao za 33% (+3,3 mil. KM), neuporedivo bolji rezultat zabilježen je u Srbiji, gdje je izvoz više nego udvostručen (+118%, tj. +20,6 mil. KM).

U 2019. godini nije zabilježen izvoz na tržište Kosova, gdje smo 2017-2018 godišnje izvozili preko 10 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda.

U izvozu dominira mlijeko 

U strukturi izvoza sa 59% dominiraju mlijeko i pavlaka, čiji izvoz raste (8%, +4,6 mil. KM). Izvoz fermentiranih proizvoda nastavlja da bilježi najveći rast u sektoru mljekarstva (+12 miliona KM)!

Naime, zadnjih 5 godina uvoz jogurta, kefira i sirutke pao je za 5 mil. KM, dok je izvoz porastao za 23 mil. KM! Uvozimo 11 puta više sira nego što izvozimo, dok uvoz nastavlja da raste (7%, +5,2 mil. KM), količinski, čak 12.379 tona! Ispada da dnevno pojedemo 34 tone / 223.673 KM uvoznog sira. 

Kada je riječ o maslacu, izvoz u ovoj kategoriji bilježi rast, dok se uvoz nije bitnije promijenio. 

Detaljan prikaz pogledajte u dokumentu kojega možete preuzeti ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Analiza Vanjskotrgovinska razmjena Uvoz Izvoz Mlijeko Sir Fermentirani proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...