Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječni napitak
  • 08.08.2017. 20:00

Ajran – ljetni osvježavajući mliječni napitak

Priprema se od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg jogurta te se danas smatra izvornim turskim tradicionalnim pićem kao spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog Istoka i Mediterana.

Foto: Facebook/Istanbul Restaurant
  • 40.436
  • 225
  • 0

Ajran je jedan od najstarijih mliječnih napitaka, star preko 2000 godina, porijeklom iz centralne Azije, a zasluge za nastanak ajrana pripadaju tadašnjim nomadskim skupinama. Ovaj vazdušasti slani mliječni napitak dobiva se razrjeđivanjem jogurta ledeno hladnom vodom uz dodavanje jedne kaščice soli.

Priprema se od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg jogurta te se danas smatra izvornim turskim tradicionalnim pićem kao spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog Istoka i Mediterana. Idealan je napitak tokom vrelih ljetnih dana jer ublažava žeđ, a tijelu nadoknađuje dehidracijom izgubljene soli i minerale i hranjive materije.

Tursko nacionalno piće

Svaka zemlja ima svoje specifično piće karakteristično za ljetne tople dane. Talijani konzumiraju affogato (napitak koji nastaje kada preko kugle sladoleda (najčešće od vanile) prelijete jednu ili dvije espresso kafe, Japanci uživaju u kakigoriju, fino usitnjenom ledu prelivenim voćnim sokom, dok je u Turskoj ajran nezamjenjljiv tokom vrelih ljetnih dana.

O značaju ovog mliječnog napitka govori i izjava turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana na otvaranju simpozijuma u Istanbulu o globalnoj politici o alkoholu: "Pivo je, nažalost, predstavljeno kao nacionalno piće, iako to nije. Naše piće je ajran".

Posebno se ističe provincija Balikesir i grad Susurluk u sjeverozapadnoj Turskoj gdje je ajran neizostavan u gastro turističkoj ponudi. Služi se rashlađen kao aperitiv uz donere, ražnjiće ili bilo koja glavna mesna jela. Odatle se ovaj napitak proširio dalje i van granica Turske do Irana, Iraka, Afganistana, Libanona, Azerbejdžana, Armenije do balkanskih zemalja Grčke, BiH, Bugarske i Albanije, uz male promjene spravljanja koje se odnose na količinu dodane soli, a u suštini izvorni način spravljanja je ostao isti.

Osjvežavajući zdravi napitak

Ajran ima mnogo pozitivnih djelovanja na ljudski organizam, i s razlogom se najčešće konzumira u vrelim ljetnim mjesecima kada tijelo gubi tečnost, mišići počinju da se grče, i u takvom dehidriranom stanju tijelo doživljava šok. Ajran veoma efikasno ublažava žeđ u vrućim ljetnim danima i nadoknađuje tijelu izgubljene soli i minerale, te vrlo brzo nadoknađuje izgubljene zalihe elektrolita, vitamina A i D, te hranjivih tvari poput masti i bjelančevina. Također pomaže varenje i uklanja višak gasova dok u isto vrijeme poboljšava mikrofloru crijeva.

Jednostavna priprema ajrana

Priprema se veoma brzo i jednostavno za šta je potrebno 3 šolje jogurta, ½ šolje hladne vode i mala kaščica soli. Svi sastojci se u blenderu dvadesetak sekundi izmiksaju, a zatim se mikserom izmješa kako bi se dobila vazdušasta konzistencija. Također po želji postoji nekoliko različitih varijanti ajrana, a obično se dodaje izrezani krastavac ili usitnjena metvica, češnjak, maslinovo ulje i razno začinsko bilje. Za bolje osvježenje uz vodu može se dodati i usitnjeni izmiksani led.

Foto: Facebook/Istanbul Restaurant


Tagovi

Ajran Napitak Jogurt Turska Žeđ Balikesir Susurluk Tečnost Dehidracija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.