Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Tursku
  • 07.02.2018. 12:15

5.000 tona mesa bi u 2018. mogli izvesti u Tursku

Odblokiran je izvoz mesa u Tursku. Dvije su BiH kompanije dobile dozvolu za uvoz iskoštenog mesa.

  • 569
  • 69
  • 0

Krajem januara odblokiran je izvoz mesa u Tursku pa ta država trenutno dozvoljava dvjema kompanijama iz BiH uvoz iskoštenog mesa, kazao je za radiosarajevo Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema Šarovićevim riječima, umjesto izvoznog objekta kompanije Bajra iz Travnika, koji je skinut s liste zbog prošlogodišnje neispravne pošiljke mesa, sklopljeni su aranžmani s drugim izvoznicima.

"Krajem januara počeo je ponovo otkup žive stoke, posebno u Semberiji, za izvoz u Tursku. Trenutno turska strana dozvoljava uvoz za dvije kompanije i umjesto izvoznog objekta 'Bajra', turska strana je dala izvozni broj firmi 'Suša' iz Visokog iz koje trenutno idu isporuke", rekao je Šarović dodajući da trenutno dva izvoznika imaju dozvolu za izvoz oko pet tona iskoštenog mesa i ukoliko izvoz bude tekao prema planu, moguće je tokom ove godine osigurati izvoz od 5.000 tona.

U augustu meso zaraženo E. Coli

A zašto je do toga došlo? Krajem augusta prošle godine, točnije 24. augusta, turski inspektori su pregledavajući kamione iz BiH na granici otkrili nešto više od 20 tona junetine iz BiH koja je bila zaražena bakterijom E. Coli O157. Službena potvrda ovog slučaja stigla je 29. augusta. Već su tada turski inspektori zaustavili uvoz mesa na graničnom prijelazu Kapikule.

Nakon otkrivanja, zaraženo meso je uništeno, a tek pet mjeseci poslije, 5. januara 2018. godine stigao je dopis Generalnog direktorata za meso i mlijeko Turske u kojem je obaviješten ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Turske o problematičnom mesu iz BiH.

Foto: Pixabay/Free-Photos


Tagovi

Izvoz u Tursku Junetina Zaraženo meso E. Coli Mirko Šarović

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P