Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Livanjski sir
  • 12.09.2016. 15:00

10 malih sirana za proizvodnju livanjskog sira

Vrijednost projekta "Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira", je oko milijun i tristo tisuća maraka a projekt će se provoditi tijekom dvije godine.

Foto: Livanjski sir/Facebook
  • 193
  • 5
  • 0

Memorandum o razumijevanju između Općine Livno i Češke agencije za razvoj kojim su definirane daljnje obveze vezane za provedbu projekta "Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira" potpisan je u Općini. U ime Općine Livno Sporazum je potpisao načelnik Luka Čelan, a u ime direktora Češke razvojne agencije Hinek Ciboch.

Memorandumom su definirane aktivnosti u cilju jačanja održivosti proizvodnje livanjskog sira. Riječ je o projektu kojega je Općina Livno zajedno s "Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar" aplicirala Češkoj razvojnoj agenciji, podsjećaju iz Općine.

Konkretna pomoć malim proizvođačima sira

Vrijednost projekta je oko milijun i tristo tisuća maraka a projekt će se provoditi tijekom dvije godine. Sredstva su, između ostaloga, namijenjena za potrebe zaštite autohtonosti i izvornosti Livanjskog sira kao i za konkretnu pomoć malim proizvođačima sira. Prvi korak u realizaciji projekta je izgradnja ili obnova mini sirana za deset proizvođača autohtonog livanjskog sira koji su odabrani putem javnog natječaja.

Sredstva za tu namjenu zajedno su osigurali Općina Livno, Vlada Hercegbosanske županije i UNDP. S odabranim proizvođačima načelnik Čelan potpisao je Ugovor kojim su definirane obveze proizvođača. "Krajnji cilj ovog projekta je osigurati malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu", kazao je načelnik Općine Livno Luka Čelan.

Sljedeći korak u projektu je otvaranje Zadruge za daljnje poslovanje u kojoj će biti izgrađeno i zajedničko skladište za zrenje sira i priprema za daljnji plasman proizvoda. Prostorije za Zadrugu osigurala je Općina Livno. Jednako tako, najavljuju, putem projekta bit će otvoren i Zavod za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije čije uređenje prostorija je započelo ovih dana.

Foto: Livanjski sir/Facebook


Tagovi

Livanjski sir Projekt Mini sirane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.