AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » 10 godina halal certificiranja u BiH

10 godina halal certificiranja u BiH

Obljetnica

10 godina halal certificiranja u BiH

Datum: 23.12.2016. 18:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Halal standardom povećavaju se i mogućnosti izvoza za bh. proizvođače jer je to jamstvo sigurnosti i ispravnosti hrane ne samo u islamskim nego i drugim zemljama svijeta.

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH obilježila je deset godina od osnivanja, a na svečanosti koja je organizovana u hotelu Pino Nature na Trebeviću prisustvovali su i predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Oni su u susretu sa predstavnicima Agencije istakli da Federalno ministarstvo poljoprivrede nastoji podržati halal certifikaciju, jer u Programu poticaja za poljoprivredu svake godine se izdvajaju sredstva za uvođenje halal standarda, što je jedan od prioriteta Ministarstva. Cilj je da se što većem broju proizvođača pomogne da ispune zahtjevne uvjete dobivanja halal certifikata kako bi uspjeli plasirati te proizvode.

Halal standardom povećavaju se i mogućnosti izvoza za bh. proizvođače koji mogu biti konkurentni kad je u pitanju proizvodnja hrane po halal standardima, jer je to jamstvo sigurnosti i ispravnosti hrane ne samo u islamskim nego i drugim zemljama svijeta.

Uvođenje halal standarda u Bosni i Hercegovini je izuzetno značajno, jer je ovaj sistem kompatibilan sa svim međunarodnim i nacionalnim standardima osiguranja kvalitete u svijetu.

Foto: fmpvs.ba

Broj pregleda članka: 516; Uspješnost članka: 25.8

Tagovi: Standard, Halal kvaliteta, Federalno ministarstvo poljoprivrede

Ključne riječi članka: 10, godina, halal, certificiranja, u, bih, halal, uvođenje halal standarda


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!