Znakovi nedostatka hraniva na biljkama paradajza javljaju se kao žutilo - kloroza.
Foto: Pixabay/pixel2013
18.246
644
0
Štete u proizvodnji paradajza osim patogenih organizama i nepovoljnih uvjeta uzgoja može uzrokovati i neodgovarajuća ishrana rajčice. Znakovi nedostatka hraniva na biljkama javljaju se kao žutilo - kloroza najprije na:
između žila su žute šare razmještene preko cijele površine liski i kasnije postaju smeđe
najprije na mladom lišću
Nedostatak bora (lijevo), nedostatak cinka (desno)
Preventivna mjera za poremećaje u ishrani rajčice je precizna gnojidba prema opskrbljenosti tla hranjivima (analiza tla) i doziranje hraniva prema potrebi biljke.
Kad znakovi stresa postanu vidljivi potrebna je prihrana rajčice.
Na tržištu postoji čitava paleta vodotopivih gnojiva za prihranu sistemom kapanja. Ona sadrže makro i mikro hranjiva prema potrebi kulture i prema fazi razvoja kulture. Postoje folijarna i vodotopiva kruta gnojiva samo sa mikroelementima za dodavanje kod manjka nekog elementa. Sva ova gnojiva su lakopristupačna i biljka ih vrlo brzo usvaja. Isto tako ishrana treba biti izbalansirana jer višak nekog hranjiva u tlu dovodi do nemogućnosti usvajanja drugog hranjiva.
Engleski naziv: Tomato |
Latinski naziv: Lycopersicum esculentum
Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen...
Više [+]