Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kornišona
  • 12.04.2024. 16:00

Zna se otkupna cijena za kornišon kojeg su do nedavno proizvodili za Carl Kuehne

Proizvođači kornišona odahnuli su kada su posao preuzele domaće zadruge. Jedna od njih je i Agro VIP sa sjedištem u Čelincu

Foto: Depositphotos/ikrolevetc
  • 84
  • 5
  • 0

Većina nekadašnjih kooperanata njemačke firme Carl Kuehne, koja je prestala sa radom u BiH, i ovog proljeća će nastaviti ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona.

Brojni su poljoprivrednici ostali zabrinuti krajem prošle godine, nakon što je pomenuta njemačka firma najavila da obustavlja ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH i gasi proizvodno-poslovni pogon u Kozarskoj Dubici. Za njih je to značilo ostati bez posla i prihoda.

Tada su se aktivirale domaće zadruge i proizvođačima ponudile da nastave posao pod istim uslovima.

Preuzeli 100 kooperanata 

Kako navodi Glas Srspke, novoosnovana poljoprivredna zadruga Agro VIP sa sjedištem u Čelincu, čiji su pokretači većinom agronomi koji su radili za Carl Kuehne preuzela je 100 kooperanata sa područja Banjaluke, Čelinca, Prnjavora, Laktaša, Gradiške, Novog Grada i Prijedora.

"Naši kooperanti krastavce će zasijati na šest hektara zemljišta i očekujemo da na ljeto uberu između 400 i 500 tona kornišona. Proizvodnja se nastavlja pod istim uslovima koje su imali i ranije, samo je sada organizacija posla na domaćim snagama", rekao je direktor zadruge Agro VIP Milanko Bjelobrk.

Osim što postoji veliki interes proizvođača da nastave posao, velika je i potražnja za ovim povrćem na tržištu. 

Otkupna cijena

"Ugovorima je definisana otkupna cijena i to za kilogram prve klase dvije marke, druge klase 0,80 i treće 0,20 KM. Proizvođači će dobiti kompletan repromaterijal koji uključuje i sadnice, stručnu podršku agronoma na terenu, siguran i ugovoren otkup, svakodnevni odvoz krastavaca te redovne sedmične isplate", obećao je Bjelobrk dodavši da će povrće plasirati na domaće i inostrano tržište. 

Otkrio je i da su ostvarili saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te će kroz projekat IFAD biti sufinansiran repromaterijal u visini od 40%.

"Sadnja krastavca kreće u maju, a u planu imamo da narednih godina širimo proizvodnju i to ne samo krastavaca nego i drugih poljoprivrednih kultura, kao i plasteničku proizvodnju", zaključio.

Dio kooperanata u Agronovi

Dio kooperanata preuzela je i zadruga Agronova iz Novog Grada. "Preuzeli smo ih desetak, a krastavce će zasijati na jednom hektaru. Iduće sedmice krećemo sa isporukom repromaterijala, a očekujemo oko 50 tona kornišona", kazao je direktor pomenute zadruge Darko Vujanović navodeći da imaju ugovor sa domaćom izvoznom kompanijom koja će kornišone dalje plasirati njemačkoj firmi Carl Kuehne. 

Osim krastavaca, ova zadruga proizvodi i drugo povrće. U toku je berba mladog luka iz plastenika kojega plasiraju u domaće trgovačke lance. "Nismo zadovoljni cijenom, ali tržište tako diktira i šta da radimo. Zasijali smo i krompir, a sadićemo i cveklu i rotkvu. Zadruga obrađuje oko 12 dunuma zemljišta", naveo je i požalio se da će ovogodišnji proizvodni ciklus po svemu sudeći proteći u otežanim, sušnim uslovima.

"Snijega nije bilo, zemlja je već sada poprilično suva. Kad još više ugrije, suša će doći do izražaja. Biće nam potrebna velika ulaganja", zaključio je.   


Tagovi

Agro VIP Domaće zadruge Proizvodnja kornišona Carl Kuehne Kooperanti Otkupna cijena Milanko Bjelobrk Agronova Darko Vujanović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.