Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patata novella di Galatina
  • 29.09.2015. 12:00

Zemljopisna zaštita za talijanski krumpir

Krumpir Patata novella di Galatina svoju posebnost duguje iznimno ranom dozrijevanju i osobitim estetskim svojstvima koja se očituju u epidermi uglavnom prekrivenoj ostacima zemlje koji joj daju tipičnu rđavu boju. Berba krumpira Patata novella di Galatina obavlja se prije 30. lipnja svake godine.

Foto: casapacella.wordpress.com
  • 109
  • 5
  • 0

Taijanskoj vrsti krumpira pod nazivom Patata novella di Galatina odobrena je zaštita zemljopisnog podrijetla. Proizvod se sastoji isključivo od gomolja vrste Solanum tuberosum, sorte sieglinde.

Ta sorta se uzgaja u provinciji Lecce, području poznatom po crvenom i pjeskovitom tlu. ‪Sve proizvodne faze, od proizvodnje do berbe, moraju se provoditi na tom zemljopisnom području.

Dozrijevanje prije kraja lipnja

Krumpir Patata novella di Galatina svoju posebnost duguje iznimno ranom dozrijevanju i osobitim estetskim svojstvima koja se očituju u epidermi uglavnom prekrivenoj ostacima zemlje koji joj daju tipičnu rđavu boju. Berba krumpira Patata novella di Galatina obavlja se prije 30. lipnja svake godine.

Ostaci zemlje na krumpiru Patata novella di Galatina podsjećaju na tipičnu boju tla na području uzgoja, a njihova je prisutnost povezana s time što su gomolji nakon berbe i postupaka razvrstavanja namijenjeni izravnom stavljanju na tržište i na njih se ne primjenjuju postupci pranja kojima bi se mogla oštetiti tanka pokožica krumpira.

Nizak sadržaj suhe tvari

Još jedna karakteristika svojstvena krumpiru Patata novella di Galatina jest njegov nizak sadržaj suhe tvari (najviše 21 %) te nizak sadržaj škroba (najviše 17 %). Izravan utjecaj na nizak sadržaj suhe tvari u proizvodu imaju i svojstva tala za uzgoj. Naime, gomolji koji ne nailaze na prepreke tijekom razdoblja uzgoja, zahvaljujući pjeskovitoj teksturi i sadržaju organskih tvari u tlima u kojima rastu, u potpunosti dostižu svoj razvojni potencijal i značajan obujam. Posljedično tome, vrijednosti specifične mase, a time i vrijednosti suhe tvari, parametar koji se smatra važnim u definiranju kemijskih svojstava krumpira Patata novella di Galatina, znatno su niže.

Tla bogata fosforom i željezom

Područje poznato kao jonski lûk poluotoka Salento, tipično proizvodno područje krumpira Patata novella di Galatina, prostire se od središnjeg pojasa jonske obale u pokrajini Lecce prema unutrašnjosti poluotoka. Na tom području prosječna mjesečna temperatura najhladnijeg mjeseca (siječnja) iznosi od 9,50 do 10 °C, dok temperatura najtoplijeg mjeseca (kolovoza) iznosi od 25,60 do 26 °C, s najvećim vrijednostima koje su često veće od 40 °C. Osim toga, temperaturna kretanja (razlika između najveće i najmanje temperature u razdoblju od 24 sata) ostaju ograničena zahvaljujući utjecaju mora koje na povoljan način ublažuje klimu.

Prosječna godišnja vrijednost insolacije veća je od vrijednosti za cijelu regiju Apuliju, koja iznosi 2.600 sati (vrijednost za Italiju iznosi od 2.100 do 2.800 sati). Glavna posebnost tala kojima se služi za uzgoj jest ta da se sastoje od crvene zemlje, prisutne na cijelom potezu uzduž jonske obale, koja je karakteristična isključivo za to područje. Svojom pjeskovitom teksturom te blago kiselom ili gotovo neutralnom pH-vrijednosti, ta su tla vrlo bogata fosforom i željezom koji se mogu asimilirati te izmjenjivim kalijem, ali umjerenog sadržaja organskih tvari te siromašna ukupnim dušikom.

Pomagala u berbi ne dolaze u dodir s gomoljima

Crvena je zemlja pravi primjer zonalnih ili klimatogenih tala, odnosno tala na čija svojstva uvelike utječu klimatski uvjeti u kojima su se oblikovala jer se procesi izmjena stijena, koji dovode do oblikovanja pedogenetske podloge, kao i sami prirodni pedogenetski čimbenici, mijenjaju ovisno o klimi.

Osim toga, zemljopisno područje proizvodnje krumpira Patata novella di Galatina ističe se i vještim tehnikama kojima se koriste poljoprivrednici tijekom berbe. Berba se obavlja jednostavnim mehaničkim pomagalima koji ne dolaze u izravan dodir s gomoljima. Odmah nakon berbe na gomolje se primjenjuju postupci stavljanja na tržište, a da se ni prije niti tijekom njih ne provode postupci pranja.

Foto: casapacella.wordpress.com


Tagovi

Talijanski krumpir Patata novella di Galatina Zaštita zemljopisnog podrijetla Berba krumpira Salento Gomolji Solanum tuberosum


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."