Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir 2022
  • 24.07.2022. 10:30

Zbog suše manje krompira, a cijene sve veće

Hercegovački povrtari muku muče, jer padavina nema od maja. Nije bolje ni u drugim dijelovima BiH

Foto: Depositphoto/NetPix
  • 1.117
  • 135
  • 0

Vreli talas i nedostatak padavina imaju veliki uticaj na poljoprivrednu proizvodnju. Usjevi doslovno preživljavaju, a najviše je stradao krompir, izvještava Glas Srpske

Hercegovački poljoprivrednici se ne sjećaju kada je kiša pala poslednji put, a Sunce prži od maja. Do osvježenja ne dolazi ni tokom noći, jer temperature ostaju visoke i rijetkost je da se živa spusti ispod 30ºC. Suva i pregrijana zemlja se ne može rashladiti.

Mali prinosi, cijene sve veće

Poljoprivrednu proizvodnju je u ovakvim uslovima nemoguće zamisliti bez sistema za navodnjavanje.

"Navodnjavanje je skupo pa pojedini proizvođači to ne mogu pratiti i gube bitku sa sušom", rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS. Istakao je da se neke kulture uz navodnjavanje samo održavaju, jer na temperaturama iznad 36 stepeni ne rastu i ne daju prinos. Prvenstveno se to odnosi na krompir.

U Hercegovini su krtole veoma loše i dehidrirane. Očekuje se poskupljenje. Trenutna cijena u veleprodaji mu je 0,70 KM i biće veća od 1 KM dok će u maloprodaji biti od 1,5 do 2 KM.

"Bojim se da će doći vrijeme da neće biti robe, a ni para", rekao je Mastalo i dodao da se velika kriza očekuje tek sljedeće godine.

Rijetki će biti zadovoljni prinosom (Foto: Depositphotos/blinow61)

Proizvođač iz Ljubuškog, koji nije želio da se predstavi, kaže da je krompir u Hercegovini na izmaku i da će za 10 do 15 dana biti sav potrošen, a pitanje je da li će ga biti iz banjalučke regije. Kao razlog je naveo veoma skupe troškove proizvodnje i sušu. Ovo je najsušniji jun u poslednjih 60 godina.

Naveo je da je trenutna cijena na gradskoj tržnici u Čapljini 1,10 KM. "Očekujem da će u veleprodaji biti 1,20 KM do 1,30 KM, a u maloprodaji i do 1,60 KM. Manje neće, jer je suša učinila svoje", istakao je ovaj proizvođač.

U Posavini nešto bolje

Ista situacija je i kod drugih proizvođača koje su skupi inputi natjerali da smanje zasijane površine, a suša je dokrajčila prinos. 

Luka Bebek iz Šipovače kod Ljubuškog kaže da se sjeća tačnog datuma u februaru kad je posljednji put pala kiša, jer je pala samo jednom od sjetve. Prinos je loš.
Proizvođač brendiranog krompira iz Nevesinja Veso Radić kaže da su ovogodišnji prinosi znatno smanjeni. Osim suše usjev je prvo stradao od mraza.

U Posavini je stanje nešto bolje kada je riječ o rodu i kvalitetu krompira. Draško Banjac iz sela Mašići kod Nove Topole je u ovakvim uslovima zadovoljan prinosom od tri do četiri tone.

Rogatički proizvođač Dragomir Džida ističe da u tom kraju ne mogu navodnjavati usjeve, jer se nalaze na velikoj nadmorskoj visini. Na području Sokoca ima pod krompirom oko 190 dunuma koje je nedavni grad djelimično zahvatio. "Ako uskoro ne bude kiše, sve će se osušiti", kaže Džida.


Tagovi

Hercegovina Suša Navodnjavanje Luka Bebek Dragomir Džida Cijena krompira Nestašica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer