Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 10.07.2022. 10:30

Zbog slijepog kučeta sadila baštu dva puta, rješenja nema?

Mileni Stevanović čija se bašta nalazi u blizini kuće, slijepo kuče već dvije godine uništava gajene biljke koje po drugi put sadi ove godine.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 196
  • 52
  • 0

Iako prave velike štete u bašti, mnogi glodari koji žive u zemlji su i korisni. Krtica pripada grupi sisara koji se hrane bubama, crvićima, larvama i glistama, pa je zato bitna u lancu ishrane. Nije biljojed poput slijepog kučeta, pa je zbog kopanja dugih hodnika miješaju sa ovim glodarom.

Dok krtica ima tamnije krzno i izduženu njušku, slijepo kuče, Spalax, ima tijelo cilindričnog oblika, kratke udove, dok je glava šira od tijela, a sjekutići izbačeni i jako uočljivi. Oči su skoro zakržljale. Biljojed je i hrani se biljnim korjenovima, tačnije, odgriza ih zubima i uvlači u hodnike skladišteći tako hranu za zimu. Najčešće jede krompir, mrkvu, lukove.

"Od korjenasto-krtolastih kultura nije ostalo ništa"

Prema riječima Milene Stevanović iz Knjaževca u Srbiji čija se bašta nalazi u blizini kuće, slijepo kuče već dvije godine uništava gajene biljke koje po drugi put sadi ove godine.

"Prošle godine sam prvi put primijetila hodnike u bašti i to najviše oko korjenasto-krtolastih biljaka. Međutim, ove godine je šteta bila mnogo, mnogo veća. Neke biljne vrste sam morala da sadim po drugi put i velika je sreća što se sve to desilo na početku vegetacije, pa sam imala vremena da posadim ponovo", počinje kaže Stevanovićeva.

Slijepo kuče pravi velike štete u bašti (Foto: Jovana Cvetković)

"U martu mjesecu sam posijala mrkvu, posadila crni i bijeli luk, potom krompir, nešto kasnije papriku i paradajz. Već u aprilu sam morala da ponovim sjetvu i sadnju pomenutih kultura, jer je slijepo kuče uništilo sve osim paprike i paradajza. Od korjenasto-krtolastih kultura nije ostalo ništa", kaže naša sagovornica i napominje da su odmah krenuli sa primjenom raznih mjera protiv ove štetočine.

Prirodan način zaštite

S obzirom na to da se godinama unazad nije susrela sa ovim štetnim glodarom, ova domaćica ističe da su probali na sve moguće načine da ga istjeraju iz dubokih hodnika koje je vremenom iskopao.

"Raspitivali smo se u okolini na koji način možemo spriječiti veću štetu od već načinjene, međutim rijetko šta je pomoglo. Prvo smo pokušali da stavimo krpu prethodno natopljenu naftom na ulazu u hodnike, jer smo čuli da slijepom kučetu smeta miris nafte. Nažalost, to ga nije spriječilo da nastavi da kopa. Potom smo postavljali kese, plastične flaše, jer ovaj glodar ne voli šuškanje i buku. Jedino što je malo pomoglo je trnje od ruža koje smo postavili koliko god je moglo u dubinu svih hodnika", kaže Stevanović i nastavlja priču o tome kako su primijenili i neka hemijska sredstva, koja mogu biti štetna i za biljke. Međutim, ništa nije bilo dovoljno efikasno.

Postavljali plastične kese i flaše kao mjeru zaštite (Foto: M. Stevanović)

Također, ističe kako će ovih dana morati da izvadi svu mrkvu i crni luk, jer ako se ovako nastavi ostat će i bez mrkve i bez crnog luka, s obzirom da je ovaj uporni glodar u svojim hodnicima odnio trećinu pomenutih kultura koje su posađene drugi put ove godine.

"Juče je mrkva izgledala odlično! Međutim, već danas je trećina nadzemnog dela suha, a ploda nema. Ovo je znak da ću morati ostatak što prije da izvadim iz zemlje kako bih nešto spasila. Ukoliko ne uspijemo da se riješimo slijepog kučeta do kraja ove godine, mislim da ćemo morati korjenasto-krtolaste kulture i da posadimo na nekom drugom mjestu", završava naša sagovornica vidno zabrinuta zbog činjenice da nijedna mjera protiv ovog glodara ne daje nikakve rezultate.

Zakonom zaštićena vrsta

Da gore može biti, uz slijepo kuče pojavila se i krtica koja ne pravi štete, osim što kopa hodnike, pa samim tim povećava prohodnost štetočine i mjesto za skladištenje hrane.

Treba istaći da je pomenuta štetočina zakonom zaštićena vrsta glodara, pa je preventivna deratizacija jedina hemijska mjera koja se može primijeniti. Također, ovaj glodar ne voli miris cimeta, bibera i ljute paprike. Sve u svemu, ukoliko se nalazi duži vremenski period u zemlji i iskopa veliki broj hodnika jako je teško izboriti se protiv ove zaštićene vrste.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Slijepo kuče Spalax Bašta Vrt Mrkva Korjenasto bilje Štetočine Glodari


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede. Obožava sve što ima veze sa biljkama, tehnologijom njihovog gajenja, a san joj je da postane profesor u poljoprivrednoj školi.