Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klijavost sjemena
  • 04.02.2024. 12:00

Zbog čega je bitno provjeravanje klijavosti sjemena?

Provjeravanjem klijavosti, možemo smanjiti gubitke i povećati ekonomsku efikasnost našeg poljoprivrednog projekta.

Foto: Depositphotos/robertsrob
  • 107
  • 6
  • 0

Provjeravanje klijavosti sjemena je preventivna mjera koja nam pomaže da postignemo bolje rezultate u gajenju biljaka, u tom smislu što smanjuje gubitke i obezbjeđuje efikasniju upotrebu odgovarajućih resursa. Provjeravanje klijavosti sjemena prije sjetve je, kako kaže savjetodavac Zoran Lazarov, značajno iz nekoliko razloga:

Efikasnost resursa - testiranje klijavosti nam omogućava da indetifikujemo sjeme koje neće klijati. To sprječava nepotrebno trošenje vremena, truda i resursa na sjetvu sjemena koje neće ili će u malom procentu proklijati.

Dvije metode kako provjeriti da li je sjeme ispravno

"Kada znamo koliko sjemena možemo očekivati da proklija, možemo bolje planirati i prilagoditi količinu sjemena koju treba posaditi. Ovo je posebno važno kod gajenja usjeva na većim površinama. Testiranje klijavosti također pomaže u procjeni kvaliteta sadnog materijala", kaže Lazarov i dodaje da ako se primijeti da je klijavost niska tj. mala, to može biti znak da je sjeme starije ili loše skladišteno, pa može uticati na ukupnu produktivnost biljaka.

Smanjiti ekonomske gubitke

Još jedan razlog provjeravanja klijavosti sjemena je, kako kaže ovaj savjetodavac, ekonomska efikasnost jer klijavost sjemena direktno utiče na uspjeh usjeva. Provjeravanjem klijavosti, možemo smanjiti gubitke i povećati ekonomsku efikasnost našeg poljoprivrednog projekta.

"Poznavanje klijavosti pomaže nam u određivanju najpovoljnijeg trenutka za sjetvu, jer ako znamo koliko dugo će trebati da sjeme proklija, možemo planirati sjetvu u optimalnom trenutku za našu klimu i uslove", kaže savjetodavac.

Postupak testiranja klijavosti

Sam postupak testiranja klijavosti sjemena može se, kako Lazarov kaže, uraditi na sljedeći način:

  • Priprema - uzima se uzorak sjemena, iz partije koje se planira za sadnju. Neke vrste često pokazuju bolje rezultate kada su svježe (npr. sjeme paradajza).
  • Vlaženje - navlaži se papirni ubrus ili pamučna krpa, koji se stavlja na ravnu površinu (npr. tanjir). Ubrus ili krpa ne smije biti previše vlažan, ali dovoljno da održava potrebnu vlagu.
  • Raspored sjemena - sjeme se postavlja na vlažnu i ravnu površinu u tankom sloju, ali sa dovoljno prostora  između njih.
  • Pokrivanje - nakon postavljanja sjemena potrebno je također pokriti sjeme vlažnim ubrusom ili krpom. To doprinosi zadržavanju vlage i simulira uslove klijanja iz prirode.
  • Održavanje vlažnosti - potrebno je redovno provjeravati i održavati potrebnu vlažnost, kako bi sjeme imalo optimalne uslove za klijanje što se vlage tiče.
  • Posmatranje klijavosti - također treba redovno, tokom postupka pratiti sjeme kako bi se utvrdio pravi momenat klijanja, i na osnovu toga donio pravi zaključak o momentu i procentu klijavosti.

Podsjetimodezinfekcija sjemena je također bitna, jer se njenim postupkom uklanjaju prouzrokovači bolesti kao što su bakterije i gljivice.


Tagovi

Provjeravanje klijavosti Klijavost sjemena Zoran Lazarov Efikasnosj sjemena Proklijavanje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva