• Agrotehnika krastavca
  • 02.05.2020. 09:30

Zašto se plod krastavca deformiše i kako na to uticati?

Pojava krivih plodova kod ovog povrća veoma je česta, ali se može prilično jednostavno spriječiti.

Foto: Depositphotos/etitarenko
  • 20.913
  • 2.296
  • 0

Nema čovjeka koji u svojoj bašti ili plasteniku nije imao krastavce sa deformisanim - krivim plodovima. Da bi spriječili ovu pojavu potrebno je da znamo zbog čega nastaje i kako da utičemo na nju. Mnogi faktori djeluju na rast, razvoj i plodonošenje biljke krastavca.

Izbjegavati sadnju na gredice gdje smo ranije uzgajali povrće iz porodice tikvenjača. Radi se o srodnicima krastavca i oni iz zemlje usvajaju ista hraniva koja su neophodna i njemu. Kada ga posadimo poslije tikvica, tikvi, lubenice, masirače ili dinje moramo obratiti pažnju kada i u kojoj količini dodajemo biljna hraniva jer će u protivnom biljkama biti slabo pristupačna.

Ne saditi u sjeni ni na istom mjestu

Posebno treba izbjegavati uzgajanje krastavca na istom mjestu tokom više godina. Osim što se iznose uvijek isti elementi, biljke su podložnije napadu bolesti i štetočina. Uzastopnim gajenjem na istom mjestu, biljke izlučuju u zemljište materije koje će spriječiti razvoj plodova sljedeće godine. Zbog toga je potrebno mijenjati mjesto uzgoja ili gredicu.

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Ovo povrće za rast i razvoj treba svjetlost i toplotu. Nedostatak svjetlosti negativno djeluje na formiranje plodova. Krastavce nikada ne treba saditi u sjeni. Prilikom sadnje izabrati osvjetljena mjesta i obratiti pažnju na gustinu sadnje. Suviše gust usjev ili prorijediti ili otkinuti listove koji zasjenjuju. U periodima kada je vrijeme oblačno i nema sunca, veća je vjerovatnoća da će doći do pojave krivih plodova.

Optimalna temperatura za uzgoj je između 23 i 26°C. Ovo je posebno znajčajno kada je biljka u fazi cvjetanja i plodonošenja. Što je temperatura veća, češće dolazi do pojave isušivanja plodova. Ukoliko u tom periodu nastupe dani sa nižom temperaturom, biljka je podložnija bolestima i češće se javljaju deformiteti. To je naročito izraženo u jesen, kada su jutra hladna.

Izbjegavati hibridne sorte

Krastavac da bi stvorio plod, mora imati dobro oprašivanje cvjetova. Bez oprašivanja ili sa onim lošijim i plodovi će biti nepravilnog oblika. Veća je mogućnost da će do ovo pojave doći kada u usjevu imamo hibridne partenokarpne sorte, one kojima nije potrebno oprašivanje. Klasične sorte kada se uzgajaju pored partenokarpnih, daju više deformisanih plodova. Ova pojava vezana je za kvalitet polena. Obratite pažnju koje sorte i hibride uzgajate.

Kako proizvesti rasad krastavca na piljevini?

Veoma često do krivih plodova dolazi zbog lošeg vodnog režima i nepravilnog zalijevanja. Kada koristimo hladnu vodu dolazi do raznih deformacija izgleda ploda. Usljed hladne vode biljka doživljava stres, posebno strada korijen. Kako bi umanjila nastala oštećenja, biljka preusmjerava hraniva i druge materije u korijen umjesto u plodove. Oni su onda izloženi gladovanju i zbog toga nastaju deformacije, a javlja se i žutilo na listovima.

Sušan period i nedovoljna snabdjevenost vlage primoraće biljku da troši minimalnu količinu vode. Kako se smanjuje ova količina, tako se smanjuje i veličina ploda i on se deformiše. Biljke krastavca su osjetljive i na višak vlage u zemljištu. Korijen je podložniji trulenju, a biljka usvaja manje hraniva.

Ne pretjerivati sa kokošijim đubrivom

Bez hraniva nema ni rasta, razvoja i plodonošenja biljaka. Samo izbalansiranom ishranom možemo osigurati da će usjev biti napredan, imati dobar imunitet i donijeti obilan urod. Što je manje korisnih materija dostupno biljci to će biti manje plodova ili će oni imati nepravilan oblik i loš okus. Navedeni slučajevi biće posebno izraženi ukoliko dođe do manjka azota, fosfora, željeza, bakra.

Nedostatak kalijuma posebno je značajan. Pretjerana upotreba kokošijeg đubriva, đubriva od kvasca ili nekih biljnih hraniva može izazvati ispiranje kalijuma iz tla. Ukoliko pretjeramo sa njihovom upotrebom dobićemo bujnu biljku na kojoj će biti manje sitnijih plodova.

Berba svakog drugog dana

Ova povrtna vrsta stvara mnogo plodova i veoma često možemo vidjeti da su biljke preopterećene njima. Oni koji su ostavljeni dugo crpe biljku, troše vodu i hranu, a tokom vremena gube ukus, privlače insekte i bolesti. Što je duže na biljci veća je vjerovatnoća da će i ostali plodovi imati deformisan oblik.

Zbog toga se sakupljaju svakog drugog ili trećeg dana. Na ovakav način berbe djelujete ne samo na izbjegavanje iskrivljenosti plodova već i na dugotrajnost biljke.


Tagovi

Uzgoj krastavca Krivi plodovi krastavca Sadnja na gredice Uzgajanje krastavca Nedostatak svjetlosti Optimalna temperatura Partenokarpne sorte Nepravilno zalijevanje Nedostatak kalijuma Berba krastavca


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.