Najčešči razlog je prebrza promjena u nivou vlage u tlu, no postoje i drugi
Ova je godina teška za uzgoj gotovo svih biljnih kultura, a posebno je ugrožen paradajz kojem oscilacije u temperaturama, previše padavina od jednom, toplotni valovi - nikako ne odgovaraju.
Borili smo se s plamenjačom, smrdljivim martinima, a kako je počela dozrijevati i s pucanjem ploda.
Može li bez plamenjače? Može, ali... Mladen Katić podijelio je 7 savjeta
Ovu pojavu uzrokuje upravo obilna kiša nakon dužeg sušnog razdoblja. Prebrza promjena u nivou vlage u tlu uzrokuje rast i širenje ploda brže nego sama kožica može rasti. Također se može dogoditi i ako uslijedi pad temperature nakon dugog razdoblja vrućine.
Osim zbog ovih, razlog može biti pretjerana gnojidba azotom, manjak kalcija, pretjerano pinciranje te pogrešno zalijevanje.
Postoje dvije varijante pucanja - vertikalno i horizontalno.
Vertikalno, poznato i kao radijalno pucanje duž bočnih strana ploda se obično događa tokom vrućeg i vlažnog vremena. Ono je opasnije po plod jer će on vrlo brzo popljesniviti ili strunuti. Može doći do zarastanja ovakve pukotine, ali kroz nju će vjerovatno ulaziti gljivice i bolesti.
Pucanje koje se pojavljuje u kružnom uzorku na vrhu ploda, okružujući peteljku poznato je kao koncentrično pucanje, no često ne dođe do truljenja.
Čim uočite pukotine, paradajz odmah uberite, čak i ako nije zreo.
U slučaju da je oko tog dijela već pljesniva, bacite ga jer takva plijesan može biti opasna po zdravlje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica