Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnovna mjera
  • 25.02.2023. 10:30

Zašto je važno podrivanje zemljišta u plastenicima?

Podrivanje u plastenicima se može vršiti svake godine ili poslije svakog proizvodnog ciklusa iz razloga lakšeg obavljanja dodatne obrade i pripreme zemljišta.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 250
  • 32
  • 0

Pored oranja, podrivanje je osnovna agrotehnička mjera obrade zemljišta, kojom se stvara površinski rastresiti sloj zemlje, a koji se kasnije dodatnom obradom dovodi u stanje za sijanje ili presađivanje biljaka.

U plastenicima, od kojih je najzastupljeniji tip visoki tuneli, nije moguće većom mehanizacijom izvoditi agrotehničke mjere, te se one pretežno izvode motokultivatorima ili frezama. 

Nepropusni sloj

Korištenjem iste mehanizacije godinama, kako navodi savjetodavac, Živko Šašić iz PSSRS, stvara se nepropusni sloj u zemljištu koji otežava rast i razvoj biljaka.

"Pretežno se u plastenicima vrši samo frezanje zemljišta na dubini do 20 centimetara čime stvaramo nepropusni sloj u zemljištu. Da bi se izbjegla ova pojava potrebno da izvršiti podrivanje", ističe Šašić i dodaje kako se za velike plastenike rigolovanje vrši traktorima i podrivačima s više radnih tijela zavisno o snazi traktora.

Korištenjem iste mehanizacije godinama stvara se nepropusni sloj  (Foto: Depositphotos/tortoon)

Kod manjih plastenika, posebno visokih tunela koji su kod nas najzastupljeniji, može se raditi i manjim traktorima ili najčešće motokultivatorima s podrivačima koji imaju najčešće tri radna tijela i čija je dubina maksimalno 30 centimetara. U prodaji je teško naći specijalizirane te se on najčešće pravi u sopstvenoj izvedbi.

Rigolovanje ima dvije bitne osobine, prva je što razbija nepropusni sloj koji je nastao od frezanja, a drugo što vlažnost zemljišta spušta u niže slojeve. "Prva je bitna za bolji rast i razvoj biljaka, bolje aeracije i povećanja volumena zemljišta, a samim tim i količine vazduha u zemljištu, dok je druga važna zbog spuštanja vode u niže slojeve iz razloga boljeg razvoja korijenovog sistema i povećanja njegove upijajuće moći", pojašnjava savjetodavac.

Bolje plodonošenje

Spuštanjem vode u niže slojeve smanjujemo njeno isparavanje tako da je njena iskorištenost veća. Kada imamo rastresito zemljište i vodu u nižim slojevima imamo jak i razvijen korijenov sistem biljke, a kada je korijen jak može da usvaja više hranljivih materija, a samim tim imamo bolje zametanje plodova i plodonošenje.

Podrivanje u plastenicima se može vršiti svake godine ili poslije svakog proizvodnog ciklusa iz razloga lakšeg obavljanja dodatne obrade i pripreme zemljišta.


Tagovi

Podrivanje zemljišta Plastenik Visoki tuneli Obrada zemljišta Mehanizacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.