Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cijene dostižu nivoe bez presedana.
Sigurno ste primijetili da je karfiol za mnoge postao pravi luksuz. Ponegdje glavica, i to srednje veličine košta čak 3 eura.
Razlog zbog kojeg mu je cijena tako porasla je suša te rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španiji koja je vodeći proizvođač, prenosi FreshPlaza.
Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uslovima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cijene dostižu nivoe bez presedana.
Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korištenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja.
Suho i pretjerano toplo vrijeme zabilježeno tokom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih usjeva i smanjenja prinosa.
Značajno su porasli troškovi proizvodnje posljednjih godina pa se uzgaja sve manje karfiola. I sjemenske kuće bilježe pad prodaje sjemena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.
Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gdje su oluje nanijele štetu prinosu. Kutija karfiola ondje je koštala do 30 eura.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica