• Rovci u vrtu

Zaštitite vrt od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama

Rovac je štetočina koji voli toplo i rahlo tlo pa je čest stanovnik vrtova. Pročitajte kako zaštititi biljke od njegovog napada.

Foto: Flickr/jp vacher
  • 4.011
  • 364
  • 0

Rovac (Gryllotalpa gryllotalpa) je vrtna štetočina koji se hrani korijenjem mladih biljaka, ali je i predator pa se hrani žičnjacima, grčicama hrušteva, gusjenicama i gujavicama. Voli toplo i rahlo tlo pa je čest stanovnik vrtova i rasadnika. Štete čini u staklenicima, plastenicima, voćnjacima, povrtnjacima i rasadnicima gdje je posebno opasan jer se hrani sočnim podzemnim organima biljaka.

Rovci se javljaju već u martu

Rovci se hrane i napadaju korijenje, gomolje, lukovice, stabljike i lišće, a najaktivniji su u proljeće. U toplijim krajevima se javljaju već krajem marta, a u hladnijim  krajem aprila i početkom maja čineći velike štete. Kopajući tunele isušuju zemljište, a sve to čine vrlo brzo.

Ako ste u mogućnosti, najbolja je mjera duboko oranje jer tada izađu na površinu te su kao takvi laka meta pticama koje su odlični pomoćnici u borbi protiv ovih štetnih organizama. 

Takođe, rovce će odbiti mirisi repelentnih biljaka poput kadifice, nevena, hrizanteme, korijandera te bijelog luka kao i četinara poput bora i jele. Mogu se rezati grane breze debljine od 2 do 4 cm i zakopati između krompira na dubinu od 25 do 30 cm i razmak od 1,5 do 2 m.

Korom krompira, usoljenom ribom i uljem protiv rovaca

Što se tiče mehaničkih mjera, najčešće se koriste lovne posude. Dakle, u tlo se ukopaju posude s glatkim zidovima, a preko se stave uske daske u obliku zvijezde koje se trebaju ukrstiti iznad posude. Tokom noći rovci će upasti u posude i ujutro ih je potrebno izvaditi. Za bolje rezultate na dno možete postaviti svježu koru krompira.

Preparat koji se može sipati u njihove tunele je pripremljen od kašike jestivog ulja i oko 4 litre vode. U svaku rupu treba sipati oko pola litre ovog sredstva, a u njega se može dodati i malo deterdženta za posuđe. Ipak, budite oprezni s uljem.

So i ulje u bašti, brašnom protiv mravi i ostali biseri kojih se moramo odviknuti

Rovac ne podnosi ni miris usoljene ribe pa otkrijte tunele i stavite ribu u njih.

Zamke postavljati u sjenu i koristiti stajnjak

Kada su vrućine i rovci traže hladovinu, zato im zamke treba postavljati u sjenu. Koristite lim ili širu dasku, a nakon što podignete dasku pokupite ih i pospite rastvorom pripremljenim od četiri kašike deterdženta pomiješane s 10 litara vode. Takođe i u kanaliće koje iskopaju možete sipati vodu pa malo ulja i tada će rovci izaći na površinu i moći ćete ih lakše uhvatiti.

Ukoliko tlo đubrite svinjskim stajnjakom ili kokošjim đubrivom privući ćete rovce. Dakle, u jesen iskopajte kanale dubine 50 cm i napunite stajnjakom po mogućnosti onog koji je u fazi fermentacije jer stvara višu temperaturu. Budući da je stajnjak topao to će privući rovca. Preporučuje se početkom maja hrpice sa svježim stajnjakom napraviiti u vrtu. Insekti će u njima napraviti svoj dom, a nakon mjesec dana te hrpice treba zapaliti.

Mogu se usitniti ljuske jajeta i pomiješati s biljnim uljem i ta mješavina sipati u tunele. Ulje će obložiti rovca i on neće moći disati.

Rovci ne vole vibracije

Kao ni krtice, rovac ne voli vibracije pa možete zabosti štap u tlo na dubinu od 60 cm na kojeg ste stavili plastičnu bocu, a prije toga je zarezali sa strane. Ta boca će se vrtjeti na vjetru i stvarati vbiracije u tlu. Takav učinak možete postići i s limenkama.

Budući da postoje i prirodni neprijatelji rovaca poput ptica, krtica, ježeva i mačaka, nije loše imati ove životinjice u blizini vrta, a ukoliko se odlučite na hemijsko suzbijanje budite oprezni upravo zbog njih.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Zaštita od rovca Rovac Gryllotalpa gryllotalpa Zamke za rovce Vrtna štetočina Kako


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce i moj vjerni pomagac :)
Ja ga istjeram na vrata plastenika, a on uskoci kroz prozor :) :)
Mrkvica se tek nazire, kupus je vec rasadjen, ostatak cuvam kao rezervu. Salata u oontejneru neuspjela ali u lijehi se siri pomalo :)