Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita luka
  • 20.07.2017. 12:00

Zaštitite usjeve luka od tripsa i truleži

Vrlo vruće razdoblje pogodovalo je prekomjernom množenju štetnih resičara ili tripsa u usjevima luka uzgajanim ranoproljetnom sjetvom sjemena, a problem predstavlja i trulež glavica luka.

Foto: Pixabay/J_Huber
  • 3.104
  • 153
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka dugog dana uzgajanog iz sjemena upućena je krajem prvog tjedna mjeseca jula o.g. odnosno prije 12 dana. Takvi usjevi u narednom razdoblju završavaju razvoj te u zadnjim zaštitama biramo isključivo zaštitna sredstva kraće karence (birati isključivo pripravke propisane karence u usjevima luka 7 do 14 dana), a koja dovoljno učinkovito suzbijaju dominantne štetne organizme.

Dosadašnji dani mjeseca jula obilježilo je pravo ljetno razdoblje sa vrlo visokim temperaturama zraka. Oborina je pritom bilo vrlo malo, samo jednom je tijekom ovog mjeseca zabilježena kiša u količini većoj od 10 mm! Stoga je usjeve luka dugog dana uzgajane izravno iz sjemena trebalo u proteklom razdoblju intenzivno navodnjavati! U narednih nekoliko dana najviše će dnevne temperature u hladovini dosezati temperature veće od 33°C!

Usjevima prijete trips i truleži glavica luka

Vrlo vruće srpanjsko razdoblje pogodovalo je prekomjernom množenju štetnih resičara ili tripsa (Thrips tabaci) u usjevima luka uzgajanim ranoproljetnom sjetvom sjemena, a usjevi koji se tijekom ljeta navodnjavaju kišenjem i/ili orošavanjem još uvijek u završnim stadijima rasta i razvoja mogu biti inficirane uzročnicima truleži glavica luka (Botrytis spp.).

Prema izboru pripravaka navedenih u Tablici 1. preporučujemo obaviti zadnje mjere zaštite proljetnog luka uzgajanog izravno iz sjemena od plamenjače, uzročnika plijesni i moguće protiv štetnih resičara (tripsa). Prednost u zadnjoj zaštiti protiv uzročnika bolesti dajemo kombinaciji pripravaka Shirlan SC i Switch.

Utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja (npr. Inex-A, Silwett, Etalfix Pro i slično).

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za suzbijanje bolesti i štetnika u usjevima lukovičastog povrća koji imaju propisanu karencu do 14 dana*.

Fungicidi

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Luna Experience SC

hrđa, purpurna pjegavost

0,6-1,0 lit./ha

K=7 dana

Insekticidi

Laser

duhanov trips

0,12-0,2 lit./ha (4x) (najmanji razmak tretiranja 7-10 dana)

K=7 dana

Vertimec 018 EC

poriluk - trips

1,2 lit./ha (3x)

K=14 dana

VAŽNO: većina bakarnih fungicida (bakrov-sulfat, bakrov-oksid, bakrov-hidroksid) imaju propisnu karencu u luku 28 dana, a izuzetak je bakrov-hidroksid (Neoram WG) koji se nešto lakše ispire pa ima propisanu karencu za luk 21 dan. Prema načelima integrirane zaštite bilja smiju se na površinama s uzgojem povrća koristiti samo jednom tijekom sezone. Iste više ove sezone u usjevima proljetnog luka uzgajanog iz sjemena ne preporučujemo koristiti!

Autor: Milorad Šubić, Savjetodavna služba, Foto: Pixabay/J_Huber


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Luk Trulež Zaštita Karenca Fungicidi Trips

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]