Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusnjača
  • 26.02.2018. 09:00

Zaštitite rasad kupusnjača od bolesti

Krajem februara započinje uzgoj rasada kupusnjača, kako bi se rasad tijekom aprila mogao presađivati na otvoreno za ranu proizvodnju.

  • 2.057
  • 113
  • 0

Krajem februara započinje uzgoj rasada kupusnjača (brokula, karfiol, kupus, kelj, kelj pupčar, kineski kupus) u zaštićenom prostoru (kontejnerski uzgoj ili uzgoj na gredici), kako bi se rasad tijekom aprila mogao presađivati na otvoreno za ranu proizvodnju. U zaštićenom prostoru započinje i uzgoj salate, endivije i radiča.

Da bi se rasad zaštitio od bolesti polijeganja, truleži korijena i korjenovog vrata  (Pythium spp., Phytophthora spp.) može se zalijevati tlo oko njih u fazi nakon nicanja ili nakon presađivanja sa 100 ml 0,2 % škropiva (200ml/10 l vode) po biljci preparatom Proplant (propamoharb). Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti maksimalno 2 puta u razmaku od 7-10 dana, a ukupna količina sredstva po jednom tretiranju ne smije prijeći 2 litre na hektar.

Sredstvo se na rasadu može primijeniti i folijarno (prskanjem) protiv plamenjače Phytophtora parasitica (cvjetača) i  Bremia lactucae (salata,endivija, radič), te kasnije u vegetaciji na otvorenom na svim kupusnjačama i glavočikama pazeći na maksimalni dozvoljeni broj tretiranja.

Zaštita rasada od bolesti polijeganja (Pythium spp.) može se provesti tretiranjem tla (kontejneri ili gredice) prilikom sjetve ili nakon sjetve preparatom Previcur Energy (propamokarb). Dozvoljeno jedno tretiranje prilikom sjetve u količini 6 ml/m² ili u razdvojenoj primjeni, prvi put prilikom sijanja u količini od 3 ml/m², a drugi put nakon otprilike dva tjedna u količini 3 ml/m², uz primjenu 2-4 l vode po m².

Prije sjetve sjemena obaviti zaštitu od bakterija, virusa i gljiva dezinfekcijom kontejnera i pribora nekim od dezinfekcijskih sredstava (Menno Florades, Genol, Genox…), koristiti tretirano sjeme, osigurati optimalne temperature za uzgoj pojedinih povrtnih kultura i provjetravati plastenike.

Autorica: dr.sc. Mirna Ceranić

Foto: Pixabay/Alex80


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Kupusnjače Zaštita Rasad

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]