Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 05.12.2017. 07:00

Zaštita povrća tokom zime

Vlada Milutinović, diplomirani inženjer poljoprivrede, smatra da pripremu povrća za zimu treba obaviti što prije, a za to su najbolji plastenici i niski tuneli koji se prekrivaju agrotekstilom, PVC folijom ili običnim građevinskim najlonom.

Foto: Agroklub
  • 1.845
  • 152
  • 0

Jesenji povrtarski usjevi obično su otporniji na niže temperature, ali većih ili manjih oštećenja uvijek ima, a ona itekako smanjuju kvalitet povrća i dužinu čuvanja u skladištu. Međutim, kako smatra diplomirani inženjer poljoprivrede Vlada Milutinović, a prenose Novosti, jesenji mrazevi ili čak slabiji snijeg, nisu potpuno pogubni za bašču i povrće koje u njoj uzgajamo u hladnom periodu.

Kupusnjače otporne na minuse

Milutinović naglašava da pripremu povrća za zimu treba obaviti što prije - sa početkom prvih jesenjih nižih temperatura. Kupusnjače (kupus, brokoli, karfiol, kelj, prokulice, keleraba i raštika) otporne su na niske temperature, pa je za njihovu zaštitu najbolji zimski agrotekstil, gusto tkan, jer on ima sposobnost propuštanja vode i zraka, tako da ne stvara kondenzaciju, a temperaturu oko povrća podiže za oko 6°C. Agrotekstil takođe štiti i od hladnog vjetra, a donekle i od ledene kiše.

PVC folija najpogodnija za lisnato povrće

S druge strane špinat, blitva, rukola, peršin lišćar, radič i matovilac su relativno otporni na hladnoću, ukoliko ona duže potraje, jer njihovo lišće može smrznuti po rubovima. Vlada Milutinović napominje da oštećeno lišće ili čak cijele biljke (ukoliko nisu zdrave) treba odstraniti. To povrće se može prekriti agrilom, koji će ih štititi do neke mjere, ali nakon toga najpogodnije je koristiti PVC foliju. Međutim, izbor PVC folije (najlon za prekrivanje) nije toliko bitan, kao što je slučaj prilikom izgradnje plastenika.

Građevinska folija i korištenni najlon mogu pomoći

Takođe se može iskoristiti i obična prozirna građevinska folija, ali i korišteni najlon ili bilo koji drugi tip providne folije. Tada je potrebno napraviti konstrukciju (niski tunel ili drvene letve), čija je uloga sprječavanje folije da legne na biljke i tako ih ošteti. Treba napomenuti da folija i najlon ne propuštaju vazduh i vodu, pa sa unutrašnje dolazi do kondenzacije. Biljke obavezno treba provjetravati i polijevati, ukoliko su dani sunčani.

Primjena agrotekstila u povrtarstvu

I korjenasto povrće bi trebalo zaštititi tokom zime

Luk srebrnjak, blitve, endivije, kao i sve tipove zelene salate trebalo bi zaštititi malim plastenicima ili niskim tunelima sa PVC folijom. Na taj način će one sigurno rasti tokom zime. Kada je riječ o korjenašicama (cikla, rotkva, repa, mrkva, celer i pastrnjak), njih možemo dobro malčirati slamom ili piljevinom, mada su one veoma otporne na hladnoću. Crni i bijeli luk, grašak, kao i bob možemo malčirati slamom, ali kako tvrdi Milutinović i agril ima vrlo dobar efekat i štiti mlade biljke od hladnoće, štetočina, zečeva, srna i ptica.

Kako pravilno postaviti niske tunele?

Postavljanje niskog tunela preko već postojećih biljaka treba obaviti jednostavnim pobadanjem lukova visine oko 80 centimetara na širinu od jednog metra. Lukovi mogu biti napravljeni od drveta, savitljive tanje grane, od metalne armature, plastične cijevi, ali na tržištu postoje i namjenski fabrički izrađeni lukovi. Folija se preko lukova učvršćuje, tako što se s jedne strane ukopa u zemlju, dok se s druge strane pritiska drvenim gredama ili ciglama, da bi se redovno i lako moglo prilaziti radi provjetravanja, zalijevanja i naravno branja.

Foto: Agroklub


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...