Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespilotna letjelica
  • 20.03.2021. 07:30

Zaštita od štetnika u stakleniku: Dron u letu uništava moljca?

Rob Baan je nizozemski proizvođač kres salate, a u svojem stakleniku koristi bespilotne letjelice kako bi zaštitio biljke od moljaca.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 72
  • 246
  • 0

Nizozemski uzgajivač kres salate, Rob Baan angažirao je visokotehnološke pomagače za suzbijanje štetnika u svojim staklenicima. Naime, dronovi veličine dlana traže i uništavaju moljce koji se hrane biljkama. To sprječava i pojavu novih gusjenica.

"Uzgajam proizvode za koje ne mogu dobiti certifikat ako koristim pesticide, no ni ne želim ih koristiti" rekao je ovaj proizvođač i vlasnik tvrtke Koppert Cress. 

Ovaj ljubitelj inovativne tehnologije, čiji je staklenik obasjan ružičastim svjetlom LED lampica, obratio se tvrtki PATS Indoor Drone Solution. Ona, naime, razvija autonomne sustave bespilotnih letjelica koje služe kao stražari u stakleniku i štite biljke, piše moosejawtoday. Riječ je o uređajima koji su opremljeni posebnim kamerama za skeniranje zračnog prostora, a kada "snime" moljce, ubijaju ih u zraku, nalijećući na njih. 

Razlikuju loše i korisne kukce?

"Dakle, skuže gdje moljac leti, usmjere se prema njemu i unište ga", pojašnjava glavni direktor PATS-a, Kevin van Hecke. Inače, ovaj je sustav prvotna ideja studenata s Tehničkog sveučilišta u Delftu koji su je osmislili pitajući se bi li možda mogli koristiti dronove za ubijanje komaraca koji noću zuje, bodu i ne daju im spavati. 

Osim dronova, u ovom stakleniku za zaštitu od štetnika koriste entomofagne kukce i feromonske zamke. Baan kaže da je sustav upravljanja bespilotnim letjelicama dovoljno pametan da može razlikovati korisne i loše kukce. "Ne želite ubiti bubamaru, jer je ona vrlo korisna protiv lisnih ušiKorisni insekti su ponekad vrlo skupi - platim najmanje 50 centi za jednog bumbara pa ne želim da budu uništeni", pojasno je.

Međutim, ovaj startup još uvijek radi na usavršavanju svoje tehnologije zaštite. "To je još uvijek proizvod u razvoju, ali za sada imamo vrlo dobre rezultate", kazao je izvršni direktor PATS-a, Bram Tijmons.

Baan također priznaje da sustav još uvijek treba doraditi. "Mislio sam da će mi trebati više dronova, ali sam shvatio da je njima lakše upravljati kada ih je manje", zaključio je.

Više pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Vrtni borovnjak, kres salata

Vrtni borovnjak, kres salata

Engleski naziv: Cress | Latinski naziv: Lepidium sativum L. convar. sativum

Vrtni borovnjak, kres salata je jednogodišnja, samonikla biljka koja raste uz rijeke, puteve i na ostalim ruderalnim staništima. Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća, oko 30... Više [+]

Tagovi

Dron Bespilotna letjelica Zaštita Moljci Staklenik Kres salata


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.