Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pasulja
  • 18.09.2019. 15:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica, Ličani

Zadruga Agronova: Naš pasulj je veoma kvalitetan i interesantan za restorane

U Kozarskoj Dubici održani su Dani pasulja koje je organizirala Poljoprivredna zadruga Agronova. Demonstrirano je mehanizovano skidanje i čišćenje pasulja, te su predstavljeni rezultati rada zadruge.

Foto: Petar Ninić
  • 494
  • 103
  • 0

U ponedeljak je u dubičkom selu Ličani održana manifestacija "Dani pasulja". Na parceli domaćina Draška Vlajnića i u organizaciji Poljoprivredne zadruge "Agronova" iz Novog Grada demonstrirano je mehanizovano skidanje i čišćenje pasulja, te su predstavljeni rezultati rada i dalji planovi pomenute Zadruge kada je u pitanju organizovana proizvodnja pasulja i drugih kultura.

Riječ je o novoosnovanoj Zadruzi, koja je za veoma kratak period svog postojanja i rada postigla značajne rezultate. Manifestaciji su, pored članova Zadruge prisustvovali i drugi zainteresovani proizvođači, predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, predstavnici opština, mediji i drugi.

Darko Vujanović: Radimo isključivo sa lokalnim proizvođačima

"Za nešto više od godinu i pol dana postojanja i rada Zadruge uspjeli smo organizovati respektabilnu proizvodnju pasulja sa svojim kooperantima i drugim proizvođačima. Pored toga, uspostavili smo i otkup voća i povrća, prije svega jabuke, jagode, zatim paprike, luka, kupusa i drugih kultura. Radimo isključivo sa lokalnim proizvođačima, pri čemu je područje djelovanja Zadruge prošireno i van granica opštine Novi Grad, prema Krupi na Uni, Prijedoru, Oštroj Luci, Kostajnici i Kozarskoj Dubici", ističe na početku razgovora direktor Zadruge Darko Vujanović.

Demonstrirano je mehanizovano čišćenja pasulja

Inače, ove godine je u organizaciji Zadruge posijano 16 hektara pasulja, pri čemu je 6 hektara u kooperantskoj proizvodnji, dok se ostatak odnosi na ugovorenu proizvodnju. Gajene su sorte poput zelenog golubka i šarenog pasulja, pri čemu je kvalitet pasulja zadovoljavajući, iako je proizvodnja pretrpjela značajne štete tokom majskih poplava.

Mogućnost demonstriranog mehanizovanog čišćenja pasulja u mnogome olakšava posmatranu proizvodnju, na način da višestruko ubrzava pomenutu operaciju i u velikoj mjeri smanjuje potrebu za ljudskim radom.

Potrebno je napomenuti kako je ove godine deset kooperanata Zadruge podržano kroz Program razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP), projekta koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za ruralni razvoj (IFAD), a kojeg implementira Jedinica za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Najveći dio proizvodnje usmjeren prema velikim kupcima

Kada je u pitanju plasman pasulja, ali i drugih kultura na tržište, zadruga "Agronova" ima veoma interesantan i uspješan koncept djelovanja. Najveći dio proizvodnje je usmjeren prema velikim kupcima – restoranima. Pri tome, ciljno tržište su velika preduzeća koja posjeduju restorane i pripremaju hranu za svoje radnike. Pored toga, u narednom periodu će se obuhvatiti i segment tržišnih lanaca, kako bi proizvodi Zadruge bili dostupni i drugim potrošačima.

Očišćeni šareni pasulj

"Naš pasulj je veoma kvalitetan i interesantan za restorane. Brzo se kuva, bude gotov za dva sata. Isporuka prema kupcima se vrši svake sedmice, pri čemu je cijena odgovarajuća. U planu je da se od ove jeseni, pored pasulja započne i sa pripremama za proizvodnju dodatnih kultura za kojima pomenuti restorani imaju potražnju, na prvom mjestu krompira i crvenog luka. Na taj način ćemo biti u prilici da ciljnom tržištu ponudimo osnovne namirnice od kojih se prave jela", navodi Vujanović.

Pored navedenih, planovi Poljoprivredne zadruge "Agronova" u narednom periodu usmjereni su i na preradu poljoprivrednih proizvoda, prije svega proizvodnju kiselog kupusa, kiselih krastavaca i drugih prerađevina, koje pored osnovnih namirnica mogu biti interesantne tržištu. Pri tome i dalje će se držati prvobitnog pravila da isključivo sarađuju sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.


Fotoprilog


Tagovi

Dani pasulja Uzgoj pasulja Agronova Zadruga Darko Vujanović Plasman


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]