Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plod krastavca
  • 11.03.2021. 12:00

Za veći urod krastavca izbjegavajte prošlogodišnje sjeme i previše vlage

Cvjetanje ovog povrća zavisi od mnogobrojnih faktora: osunčanosti, temperature, vlage, snabdjevenosti hranivima, starosti sjemena. Što je više ženskih cvjetova više je plodova na biljkama.

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 4.304
  • 1.135
  • 0

Teško je zamisliti baštu bez biljaka krastavca. Možemo ga uzgajati iz rasada ili direktno posijati u baštu. Pored toga što danas i amaterski baštovani znaju sve njegove zahtjeve, često se dešava da na biljkama ima malo formiranih plodova.

Na vriježama se formiraju cvjetovi, ali plodova nema.

Najbolje je da sjeme bude staro 2 godine

Ova povrtna vrsta potiče iz toplih područja, zbog toga traži toplotu, snabdjevenost vodom i hranivima, kao i dobro osvjetljenje. Na otvorenom polju sadi se kada se zemljište dovoljno zagrije i prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. Drugi način je da se uzgaja iz rasada i da spremne presadnice posadimo u baštu kada to vremenske prilike dozvole.

Za njegovu sjetvu i sadnju birati osunčane terene. Neadekvatna temperatura, kolebanje vrijednosti, optimalna vlaga i ishrana, faktori su koji djeluju na plodnost usjeva krastavca, odnosno na formiranje ženskih ili muških cvjetova.

Sjetva presadnica u kutije za jaja - dodajte im talog kave

Na biljkama se razvijaju i jedni i drugi. Iz ženskih nastaje plod i prepoznaćemo ih po izduženoj, malo debljoj plodnici i u njihovoj unutrašnjosti se vidi tučak. Najčešće se pojavljuju na bočnim granama, cvjetaju poslije pojave muških, a najviše ih ima u vrijeme plodonošenja.

Muški cvjetovi imaju prašnike, prvi se pojavljuju, a najčešće se formiraju na glavnoj stabljici.

Preporuka poljoprivrednicima je da izbjegavaju sjetvu sjemena od prošle godine jer će dati biljke sa pretežno muškim cvjetovima. Najbolje je da bude staro dvije do četiri godine. Usjevi iz ovih sjemenki će formirati više ženskih cvjetova i samim tim dobiće se veći urod.

Za ono od prošle sezone primjenite trik

Ukoliko imamo one prošlogodišnje, potrebno je poslužiti se jednim baštovanskim trikom.

Stave se u platnenu kesu i tokom tri mjeseca drže u blizini izvora toplote (radijatora ili šporeta). U toku tog perioda izgubiće vodu, a opna postaje tvrđa. Na ovaj način ćemo "prevariti" sjeme i ono će se ponašati kao da je staro dvije i više godina, odnosno biljke koje se razviju formiraće više ženskih cvjetova. Ne bi trebalo da stoji veoma blizu izvora toplote kako visoka temperatura ne bi uništila klicu.

Više muških cvjetova će se formirati kada zalijevamo hladnom vodom. Najbolje je koristiti vodu koja ima temperaturu 20°C i više. Ovo je posebno važno u početnim fazama razvoja usjeva, tačnije poslije presađivanja. Bolje je krastavce zalijevati ujutro. U periodu intenzivnog cvjetanja, ne voli prevlažnu zemlju. Previše vlage intenzivira stvaranje muških cvjetova.

Kako oprašivati cvjetove u plasteniku ?

Uzgajivači krastavca u plasteniku susreću se sa slabijim formiranjem plodova ili čak njihovim izostankom zbog manje oprašivanja. Kod većine sorti plod nastaje nakon ovog procesa, a nedostatak oprašivača u zaštićenom prostoru može to dovesti u pitanje. Kako bi ih privukli u plastenik potrebno je posaditi biljne vrste koje će ih namamiti svojim mirisom.

Pomozite im da se opraše i daju plodove

U objektima, ali i na otvorenom polju, u sušnom periodu tokom ljeta može biti mnogo neplodnih cvjetova. Razlog tome je vruć i suv zrak koji isušuje vrh tučka i onemogućava klijanje polenovog zrna. To se dešava kada je temperatura veća od 35°C. Ovome doprinosi i kratak period cvjetanja pojedinačnih cvjetova.


Tagovi

Uzgoj krastavca Plodovi krastavca Muški cvjetovi Ženski cvjetovi Uzgoj iz rasada Oprašivanje cvjetova Klijanje polenovog zrna


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.