Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suptrat za sjetvu
  • 17.01.2019. 09:30

Za sjetvu povrća najbolje je koristiti gotove supstrate

Za paradajz, papriku i plavi patlidžan koriste se dvije vrste supstrata - za sjetvu i za pikiranje, dok se krastavac, dinje i lubenice ne pikiraju i koristi se jedan supstrat.

Foto: Pixabay / katerinavulcova
  • 600
  • 39
  • 0

Da bi se biljke što bolje razvile, zemljište u toplim gredicama, u kontejnerima i hranjivim kockama potrebno je da bude bogato hranjivim sastojcima, lako pristupačnim za ishranu biljaka, sa dobrim vodnim i vazdušnim režimom. Kako savjetuje Mira Miljković, najbolje je koristiti gotove supstrate u kojem biljka živi do pikiranja ili do rasađivanja.

Glavna razlika u veličini čestica

Za paradajz, papriku i plavi patlidžan koriste se dvije vrste supstrata - za sjetvu i za pikiranje, dok se krastavac, dinje i lubenice ne pikiraju i koristi se jedan supstrat.

"Glavna razlika je u veličini čestica. Sitniji supstrat za sjetvu, a krupniji za pikiranje. Gotovi supstrati proizvedeni su po modernoj talijanskoj tehnologiji. Prosušen, sa 40% vlage, dobro sterilisan, bez nematoda i sjemena korova, upakovan u vreće 10, 20, 50, 80 i 250 litara. Ima blago kiselu reakciju 5,5-6,5 pH. Ima dosta visok vodni kapacitet, raspolaže sa povoljnim sastavom mikroelemenata, ne sadrži štetne i opasne materije. Sa druge strane, sadrži sve što je biljci potrebno u najosjetljivijem peridu života", navodi Miljković.

Šta kada sjetva nije u kontejnerima?

U toplim gredicama koristi se mješavina baštenske i šumske zemlje i količina riječnog peska, pomješanim sa organskim đubrivom (kompost, treset ili zreli stajnjak).

"Ovaj način se uglavnom koristi pri proizvodnji rasada, za kasnu proizvodnju na otvorenom, gdje se sjetva ne vrši u kontejnerima. Preporučuje se upotreba gotovog supstrata u površinskom sloju, odnosno sloju u kojem se razvija korijen biljaka", zaključuje Mira Miljković.


Tagovi

Supstrat Sjetva Zemljište Rasad Mira Miljković