Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 17.05.2022. 07:30

Za dobar urod tikvica: Berite ih redovno i zaštitite od bolesti i štetnika

Najčešća oboljenja koja smanjuju urod su pepelnica, plamenjača, viroze i truleži. Od štetočina najveće probleme zadaju lisne uši i puževi

Foto: Depositphotos/LeoniekvanderVliet
  • 378
  • 29
  • 0

Tikvice su veoma popularno povrće koje dospijeva rano, a može da daje plodove do kasne jeseni. Njihovi plodovi se odlikuju različitim oblicima, veličinama, bojama i ukusima, a koriste se dok su još nezreli.

Nalazimo ih u skoro svakoj bašti, a odabirom sorti različitog perioda vegetacije i sukcesivnom sjetvom su vrsta koja najduže plodonosi.

Berite ih redovito

Od sjetve do plodonošenja potrebno je da prođe od 30 do 40 dana. Optimalno vrijeme stvaranja plodova je do tri mjeseca od sjetve, a poslije toga opada.

Prinos po grmu tikvice zavisi od sorte ili hibrida, agroekoloških uslova, momenta berbe. Kreće se od 1,5 do 7 kg po biljci. Neke sorte formiraju mnogo manjih plodova, a druge manji broj većih. Uslovi će diktirati dinamiku rasta, razvića i plodonošenja. Biljke ne treba saditi pregusto. Za dobar urod neophodno je dovoljno vlage, hraniva i odgovarajuća zaštita.

Proljetna sjetva tikvica - kako ih brati kroz cijelu sezonu?

Termin berbe ima veliku ulogu u formiranju plodova. Kada ostavimo tikvu da raste, ona će crpiti vlagu i hraniva. To će spriječiti formiranje novih plodova.

Zaštita biljaka

Najčešća oboljenja koja smanjuju urod su: pepelnica, plamenjača, viroze i truleži. Od štetočina najveće probleme zadaju lisne uši i puževi.

Kod pojave prvih simptoma na listovima potrebno je otkinuti i ukloniti list, ali treba znati da će svako uklanjanje lista koji se nalaze prije ploda umanjiti ishranu i prinos.

Broj plodova ovisi o sorti (Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod)

Od prirodnih sredstava kao zaštita od pepelnice koriste se preparati na bazi sode bikarbone, sumpora ili pepela.

Soda bikarbona je odlično sredstvo za zaštitu, a najbolje je kada se koristi u kombinaciji s mlijekom. Treba vam 1l mlijeka, jedna supena kašika sode bikarbone i devet litara vode. Sve se dobro izmiješa i koristi za tretiranje. Osim pepelnice, sredstvo će djelovati i preventivno protiv plamenjače i kao folijarno đubrivo.

Za sredstvo na bazi pepela biće vam neophodan kilogram pepela koji se rastvori u 10 litara vode. Kako bi bolje prijanjalo doda se malo eko sapuna.

Domaći sapun za pranje odjeće u zaštiti bilja

Treće sredstvo je na bazi koloidnog sumpora i priprema se od 9 l vode i 1 l sumpora.

Kao zaštita od brojnih oboljenja i štetočina (lisne uši) veoma efikasno biće sredstvo na bazi bijelog luka u koje zbog boljeg prijanjanja možemo dodati malo eko sapuna.

Odličnim su se pokazala sredstva na bazi gorušice, lukovine crvenog luka, preslice, sirutke, divizme.

Puževi mogu potpuno uništiti mlade biljke. Starije izbjegavaju, ali su im poslastica cvjetovi i mladi plodovi. Veoma često možemo primijetiti da biljke nemaju plodove. Pažljivim promatranjem možemo vidjeti da su ostale drške cvjetova. To nam je znak da trebamo djelovati na suzbijanju puževa.


Tagovi

Tikvice Zaštita tikvice Uzgajanje tikvice Plodovi tikvice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]