Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena kupusa
  • 04.06.2018. 18:00

Za četiri puta skuplji kupus krivi - prorast, truljenje i manje proizvođača

Na banjalučkoj pijaci cijena kupusa je viša za četiri puta u odnosu na prošlu godinu. Najesen ga neće biti dovoljno za kiseljenje i morat će se kompenzirati uvoznim.

Foto: Pxhere/CCO Public Domain
  • 1.114
  • 67
  • 0

Cijena kupusa kojega se može pronaći na banjalučkoj pijaci viša je za tri do četiri puta nego lani u istom periodu. Naime, cijena kilograma kupusa na veliko je 1,2 do 1,4 KM. Jedan od prodavača za Nezavisne je rekao kako se u Semberiji dogodio "jedan fenomen, a to je cvjetanje kupusa" i umjesto glavice, pojavio se cvijet, pa je samo 30 posto kupusa na tom području opstalo. 

"Što se tiče kupusa iz Hercegovine i njemu se nešto desilo i počeo je da trune. Ostalo nam je samo Lijevče, koje ne može podmiriti sve potreba tržišta i to je glavni razlog zašto je kupus ove sezone vrtoglavo skup", kaže jedan od prodavača kupusa na veliko.

Veliki broj proizvođača odustao od uzgoja kupusa

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, potvrđuje da je ove godine kupus skoro pa četiri puta skuplji nego prošle godine.

"Prošle godine otkupna cijena na veliko bila je 0,30 feninga po kilogramu, dok je ove godine 1,20 KM, a cijena na pijaci dostiže i do 1,50 KM po kilogramu", kazao je Mastalo dodajući da je uzrok visokih cijena i to što je veliki broj proizvođača odustao od proizvodnje, jer nisu imali ekonomsku računicu.

"Veliki proizvođači kupusa su odustali, jer kako kažu, nemaju računa, nemaju povjerenja u to da kupus može imati neku cijenu, kad je unazad pet godina nema", ističe Mastalo potvrdivši da je ove godine slabiji rod kupusa i u Semberiji i Hercegovini, a kako kaže, na slab rod najviše je uticalo vrijeme. "Došlo je do prorastanja kupusa umjesto da formira glavicu, on je otišao u precvjetavanje", pojasnio je Mastalo.

Uvoz će kompenzirati nedostatak

Iako se u Lijevču, za razliku od Semberije i Hercegovine, mogu nadati dobrom rodu kupusa, Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS ističe da ipak neće uspjeti podmiriti potrebe RS.

"Semberija, Hercegovina i Lijevče su područja gdje kupus uspijeva dobro kao kultura, ali ove godine mislim da nećemo imati dovoljne količine za domaće potrebe, naročito na jesen, kada bude ono doba kiseljenje kupusa, ali sigurno je da će to doći iz uvoza i kompenzirati taj nedostatak", zaključio je Marinković.


Tagovi

Cijena kupusa Porast kupusa Cijena na veliko Branko Mastalo Stojan Marinković Banjalučka pijaca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.