Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj klastera
  • 18.04.2019. 12:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Za ajvarušom ogromna potražnja - u neograničenim količinama

Poljoprivredni proizvođači iz Dobojske regije sve se više okreću plasteničkoj proizvodnji crvene ajvar paprike, krastavca salatara i paradajza. No, malim proizvođačima je teško dospjeti na veliko tržište pa je zato potrebno da se udruže u klaster.

Foto: Pixabay/ArmbrustAnna
  • 280
  • 18
  • 0

Koliko god bila zanimljiva uvozna roba, razni umaci drugih kultura, narod se sve više vraća tradicionalnoj hrani, onoj kakvu su pripremale naše bake. Ajvar je neizostavna zimnica na našim prostorima, a crvena paprika od koje se priprema, popularna ajvaruša, sve je više tražena kao sirovina u zemljama u okruženju. 

Od uzgoja ajvaruše najviše bi koristi mogli imati mali poljoprivredni proizvođači s područja Dobojske regije

"U posljednje vrijeme velika je potražnja iz zemalja okruženja, u prvom redu iz Hrvatske, za crvenom paprikom, u neograničenim količinama. Većina naših poljoprivrednih proizvođača i neka udruženja su se preorijentisali na proizvodnju te crvene paprike, ajvaruše", kaže Dragiša Marković, šef Područne jedinice resornog ministarstva za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, za Nezavisne novine. 

Kulture uzgajane u zatvorenom prostoru donose profit

Osim paprike, tu su i druge kulture koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, a također donose profit. 

"Predstavićemo jedan biznis plan te proizvodnje paradajza i krastavca salatara. Želimo da povećamo broj povrtara koji će raditi plasteničku proizvodnju. Naša povrtarska roba jedino ide po pijacama u gradovima u okruženju", kazao je Milan Nikolić, predstavnik Udruženja poljoprivrednika "Posavina" iz Obudovca na predavanju o razvoju klastera u poljoprivredi kao obliku udruživanja proizvođača. 

Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Stanara, poznatom po Krnjinskoj jagodi, otkrio je kako planiraju preradu, odnosno sušenje jagoda kako bi ju ponudili konditorskoj industriji, o čemu smo na Agroklubu već pisali

Udruživanje u klaster donosi siguran profit? 

Malim proizvođačima je teško dospjeti na veliko tržište, poručuju iz resornog ministarstva, zato je potrebno da se udruže u klaster i tako dođu do perspektivne proizvodnje koja će im donijeti siguran profit.

Posredstvom IFA projekta, koji je dogovorila Vlada RS, a koji se realizuje kroz Jedinicu za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru resornog ministarstva, u RS se planira formiranje sedam regionalnih klastera.

PZ Klekovača: Gledali su ih s podsmijehom, a danas imaju 50 kooperanata

"Mi ćemo nove proizvođače i one koji žele da prošire proizvodnju podržati plastenicima od 200 kvadrata, a oni koji već imaju zasnovanu proizvodnju dobiće jedan start-up paket u reprometarijalu u toj proizvodnji", izjavio je Dragan Vučković, menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnom području.


Tagovi

Razvoj klastera Plastenička proizvodnja Ajvaruša Krastavac salatar Dragiša Marković Mihajlo Gavrić Profit


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!