Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj špinata
  • 12.10.2019. 11:30

Vrijeme je za jesenju sjetvu špinata

Vremenski uslovi pogoduju sjetvi špinata koji je namijenjen za uzgoj tokom zime, jer ova kultura ima skromne zahtjeve za toplinom, a sa dugim danima i većim temperaturama vrlo brzo izbija cvjetno stablo.

Foto: Pixabay/wiswik
  • 502
  • 29
  • 0

Špinat je jednogodišnja biljka, kratke vegetacije (45-70 dana), te se uzgaja kao proljetni, jesenji i ozimi usjev. Uzgaja se zbog zelenih listova, koji se koriste u ishrani kao salata i za varivo. List je bogat bjelančevinama (2,28%), a ističe se i sadržajem željeza (4mg/100g suve materije), zatim kalijem i kalcijem, a od vitamina beta karotenom, što ga posebno čini značajnim u ishrani djece.

Nakon obavljenih radova u njivama, povrtnjacima i plastenicima, te ljuštenja strnjišta, zaoravanja žetvenih ostataka, oktobar je mjesec kad se može početi sa sjetvom špinata za ozimi uzgoj.

Izbjegavati direktno đubrenje stajnjakom

Vremenski uslovi pogoduju sjetvi špinata koji je namijenjen za uzgoj tokom zime, jer ova kultura ima skromne zahtjeve za toplinom, a sa dugim danima i većim temperaturama vrlo brzo izbija cvjetno stablo. Optimalna temperatura za razvoj vegetativnih organa je 13-16°C, a generativnih 25°C, mada biljka može izdržati i od -6 do -8°C. Dobro ukorijenjene biljke pod snježnim prekrivačem, neće pretrpiti veće štete i do -20°C.

Zbog vrlo kratke vegetacije izbjegava se direktno đubrenje stajnjakom, jer se time smanjuje nakupljanje i štetni uticaj dušika. Zbog toga se špinat najčešće đubri sa 80-100kg/ha dušičnih, fosfornih i kalijevih hraniva, i to polovinu prije sjetve, a ostali dio u proljeće. Još jedan od parametara kojim se smanjuje sadržaj štetnog dušika je korištenje sorti sa nježnim lisnim drškama.

Kultura voli zemljišta bogata kalcijem

Što se tiče zemljišta, za uspješan uzgoj špinata, treba odabrati laka, veoma plodna, propustljiva zemljišta, dobre strukture. Kultura ne podnosi kisela zemljišta, već ona bogata kalcijem. Najpogodnije zemljište je sa 6,5-7 pH. Oranje se obavlja na dubini od 20-25cm. 

Ako se špinat uzgaja na manje plodnim, težim i slabo ocjeditim zemljištima, onda se preporučuje sjetva na uzdignutim gredicama visine 10-15cm, a širine 60-100cm, tako da se na svakoj formira dva do četiri reda. Za hektar špinata potrebno je 15-25kg sjemena, a ako se koriste sijačice za sjetvu u redove ili trake, koja može biti u dva ili četiri reda ili trake, onda se ta količina uvećava. Ako se postigne optimalna količina onda se može izostaviti prorjeđivanje. 

Sjetva u zaštićenom prostoru je gusta 20-25g/m², sa razmakom 10h10cm. Prilikom planiranja vremena sjetve treba imati u vidu da sorte špinata formiraju rozetu za 28-42 dana.

Zaštita spanaća od korova, bolesti i štetočina, tokom vegetacije izvodi se samo jednim međurednim kultiviranjem do zatvaranja redova. S obzirom da se radi o zimskom uzgoju, potrebe za zalivanjem su svedene na minimum, osim ako su sušna proljeća, tada je zalivanje obavezno iz razloga što je osjetljiv na nedostatak vode, zbog slabo razvijenog korjenovog sistema i njegovog rasprostiranja u površinskom sloju.

Berba u martu i aprilu

Berba špinata počinje u martu i aprilu, tačnije kada se formira 5-6 krupnih listova. Može se brati ubiranjem pojedinačnih listova, ostavljajući aktivni vegetativni vrh (središnji dio biljke), koji dalje stvara listove ili se bere cijela rozeta. 

U zavisnosti od plasmana, pogotovo ako je tržište blizu, najbolje je vršiti jutarnju berbu dok još ima rose po biljkama, a ukoliko se obavlja transport na udaljenije destinacije mora se sačekati da se listovi osuše. 

Zbog sakupljanja štetnih materija, treba izbjegavati čuvanje ubrane kulture špinata, posebno ukoliko je odlaganje obavljeno u lošim uslovima. Ako postoje neophodni uslovi u skladišnim prostorijama, onda se ubrani špinat može čuvati maksimalno četiri do pet dana. Ipak zbog sukcesivnog branja i plasmana, male su potrebe za branjem većih količina, koje bi iziskivale potrebu skladištenja pomenute kulture. Prinos se kreće od 2-4kg/m².

Autorica: Milica Perućica, Savjetodavna Srpske


Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Uzgoj špinata Jesenja sjetva Ozimi špinat Berba Đubrenje

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]