Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plod krastavca
  • 22.06.2021. 10:00

Visoke temperature uzrokuju gorke plodove krastavca, šta se može učiniti?

Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, to biljke stvaraju više kukurbitacina, odnosno, gorke materije. Mnogo je faktora koji mogu izazavati stres i dovesti do gorčine plodova.

Foto: Depositphotos/ChamilleWhite
  • 5.493
  • 816
  • 0

Potrošači i uzgajivači krastavca svake godine susreću se sa pojavom gorkih plodova. Do toga uglavnom dolazi zbog sadržaja kukurbitacina, materije koju stvaraju vrste iz porodice tikvi Cucurbitaceae.

Nježno, mlado povrće tikvenjača odlična je hrana za brojne životinje. Upravo je svrha kukurbitacina da zaštiti plodove. Što je on više gorak, to će ga životinje više izbjegavati. Na taj način biljka ima šansu da stvori zrelo sjeme za dalju reprodukciju.

Uzgoj na rahlim tlima i bez svježeg stajnjaka

Različite sorte i hibridi ne stvaraju istu količinu pomenute materije. Za neke se zna da je uopšte ne proizvode. Njen sadržaj u plodovima povećava se kada je usjev izložen nekom stresu. Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, to se u povrću akumulira više gorke materije. Zato za sadnju odaberite kvalitetan rasad.

Krastavac je povrtarska vrsta koja ne podnosi sjenu. Nedostatak osvjetljenja ili dugotrajno tmurno i oblačno vrijeme može da uzrokuje ovu pojavu. Međutim, stalna izloženost Suncu takođe je jedan od uzroka gorčine. Potrebno je da plodovi budu zaštićeni od direktne izloženosti sunčevim zracima. Kako bi se to postiglo neophodno je napraviti sjenu ili uzgajati ih između redova kukuruza koji formira sjenu.

Dugotrajna suša i visoke temperature kombinacija su koja će siguno rezultirati veoma gorkim plodovima. Takođe, suvišna vlažnost nepovoljno djeluje na biljke.

Nikada za zalijevanje usjeva krastavca ne koristite hladnu vodu jer će se samo pogoršati situacija. Kvašenje hladnom vodom uzrokuje stres. Navodnjavanje obavljajte tokom jutra i uveče.

Zašto se plod krastavca deformiše i kako na to uticati?

Za proizvodnju navedene povrtnice obavezno je odabrati rahla zemljišta. Ukoliko ih gajimo na glinovitoj, zbijenoj zemlji već u startu stvaramo uslove da biljka bude pod stresom.

Obratite pažnju i na ishranu. Ukoliko usjevi pate od manjka azota i kalijuma, plodovi će biti gorki.

Ne đubrite biljke svježim stajnjakom jer će se na taj način povećati sadržaj azota u tlu što će dovesti do nastanka kukurbitacina.

U plastenicima treba izbjegavati propuh zbog nagle promjene temperature i vlage zraka. Ona najniža tokom dana treba da je 20°C, a noćna 18°C. Kada se vrijednosti tokom dana povećaju iznad 28°C, biće više gorkih plodova.

I variranje temperature jedan je od uzročnika. Ukoliko je visoka preko dana i niska u toku noći, to djeluje stresno na povrće.

Voda i so izvlače gorčinu plodova

Kada smo već ubrali ili kupili gorke krastavce postoje razne tehnike kojima možemo smanjiti gorčinu. Guljenjem povrća redukuje se sadržaj tih materija jer ih najviše ima upravo u kori.

Jedan od načina je da se odreže dio uz peteljku i protrlja se presječeni dio. Pjena koja se stvori uklanja se zato što su sa njom izašle i navedene supstance iz ploda.

Takođe, možemo povrće kojima je odsječen taj dio potopiti u vodu tokom 12 sati. Kod plodova koji su izrazito gorki, preporuka je da se voda promijeni nekoliko puta jer ona će izvući sve te materije.

Krastavce možemo isjeći, posoliti i ostaviti 10 do 15 minuta. So takođe dobro apsorbuje tečnost i gorčinu.


Tagovi

Uzgoj krastavca Rahla zemljišta Kukurbitacin Gorki plodovi Zalijevanje krastavca Svježi stajnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.