Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 20.02.2023. 18:00

Violetti: Novo povrće osvaja Evropu?

Ukrštanjem dvije vrste kupusa stvoren je Violetti. Proizvođači ne mogu podmiriti potražnju

Foto: Facebook/TB&S BV.
  • 352
  • 41
  • 0

Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a što drugo nego - šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom Violetti, izvještava Freshplazza.

Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je naslijedio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.

Popularan kod mlađih generacija

Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuhati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.

Glavice težine od 500 do 800 g se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni dio mješavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.

Potražnja sve više raste

Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 ha u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdijevaju evropsko tržište. 

I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti. 

Dostupan je tokom cijele godine. Violetti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgojene u Portugalu i dostupne su do sredine juna.


Tagovi

Violetti Ljubičasti kupus Šiljasti ljubičasti kupus Organska proizvodnja Nova sorta kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.