Ukrštanjem dvije vrste kupusa stvoren je Violetti. Proizvođači ne mogu podmiriti potražnju
Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a što drugo nego - šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom Violetti, izvještava Freshplazza.
Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je naslijedio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.
Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuhati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.
Glavice težine od 500 do 800 g se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni dio mješavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.
Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 ha u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdijevaju evropsko tržište.
I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti.
Dostupan je tokom cijele godine. Violetti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgojene u Portugalu i dostupne su do sredine juna.
Tagovi
Autorica