Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetno osvjetljenje
  • 12.03.2018. 07:00

Važnost rasvjete za uzgajanje biljaka u zatvorenom prostoru

Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru zahtijevaju od 14 do 18 sati svjetlosti dnevno. Saznajte kako odabrati pravo umjetno osvjetljenje.

Foto: Bigstock/lightpoet
  • 2.775
  • 42
  • 0

Uzgajanje bilja u zatvorenom prostoru nudi mnoge prednosti. Najveće koristi su najočiglednije - štetočine ne mogu naštetiti biljkama, a vi imate potpunu kontrolu nad vremenskim uslovima. Međutim, ako nemate tu sreću da imate staklenik u domu, obezbjeđivanje dovoljno svjetlosti vašim biljkama vjerojatno će biti prepreka. Rješenje je - rasvjeta, piše modern farmer.

Raspoznajte stupanj i vrstu boje kojom sijalice svijetle

Kada kupujete sijalice za rasvjetu, važno je razlikovati oznake poput 2700 K (kelvin) ili 4000 K. Ovo se odnosi na njihovu relativnu toplinu ili hladnoću u spektru boja - što je veći broj, hladnije je svjetlo. Tako 2700 K pruža toplu bijelu svjetlost, a 4000 K sijalica će biti hladno bijela. Za rast zelenila je uglavnom najbolje koristiti oko 6500 K, iako je mnogim biljkama potreban period toplijeg svjetla, oko 3000 K, kako bi procvjetale i bile plodonosne. Ako je vaš cilj proizvesti sadnice, zeleno povrće ili korijenaste usjeve, potrebne su vam sijalice višeg spektra. Ako želite uzgojiti cvijeće ili bilo koju biljku koja daje plodove, kao što su krastavci, paradajz, paprika i drugo, potrebne su vam sijalice nižeg spektra. 

Tipovi sijalaca

Razlikujemo tri osnovna tipa sijalica: fluorescentne, LED i HID.

Fluorescentne sijalice

Standardna fluorescentna sijalica označena je sa T12. Ona je pristojan izbor za kućne biljke, kao izvor svjetlosti za sjemena, dodatno svjetlo osim prozora i za druge situacije u kojima je potrebno skromno osvjetljenje. Pošto su slabog intenziteta svjetlosti, moraju biti postavljene nekoliko centimetara od biljke ili zemlje u kojoj se nalazi sjeme.  T5 fluorescentne sijalice su uže od T12, ali imaju mnogo veći intenzitet svjetlosti, što ih čini pogodnim kao zamjenskim izvorom svjetlosti za biljke koje vole sunce. Kompaktne fluorescentne sijalice (CFL) su opcija za male prostore, ili ako vam se ne sviđa izgled dugih pravokutnih fluorescentnih svjetiljki.

LED sijalice

Iako su znatno skuplje od fluorescentnih sijalica, LED diode koriste upola manje struje i traju pet puta duže. Međutim, za uzgoj biljaka potrebna vam je specijalna LED rasvjeta, relativno nova tehnologija koju sve više koriste oni koji uzgajaju cvijeće. One imaju mnogo veći intenzitet svjetlosti od fluorescentnih sijalica. Poželjnije su ukoliko imate veći broj biljaka. Njihova prednost je i u tome što proizvode vrlo malo topline u odnosu na druge sijalice. 

HID sijalice

HID (high-intensiti) sijalice su glavna opcija za velike zatvorene zasade. One su izuzetno moćne, ali imaju mnogo nedostataka: skupo i neefikasno troše električnu energiju, zahtijevaju specijalno osvjetljenje i daju mnogo toplote. Ipak, one su dobar izbor, jer svjetlost prodire dublje u listove, nego što je to slučaj sa drugim sijalicama. Postoje dvije vrste HID sijalica - natrijumove sijalice visokog pritiska (HPS) namijenjenje za cvjetanje biljaka i MH (metal halide) sijalice, koje su podrška vegetativnom rastu. Svaka od njih zahtijeva vlastitu opremu.

Kako instalirati rasvjetu?

Zahtjevi za instalaciju rasvjete drastično variraju, u zavisnosti od obima vašeg unutrašnjeg vrta i tipa sijalicа. Prvenstveno bi trebalo saznati koliko vam je sijalica potrebno. Većina jestivih biljaka zahtijeva najmanje 30 vati po kvadratnom metru, ali plodonosne vrste (poput paradajza) uglavnom neće proizvesti kvalitetan plod bez 40 do 50 vati po kvadratnom metru. Snaga je uvijek označena na paketu sijalice. Jednostavno pomnožite broj kvadrata sa brojem vati, pa podijelite sa brojem vati označenim na sijalici. 

Instalirajte podršku sijalicama, u zavisnosti od toga koliko su biljke visoko. Možete upotrebiti metalni lanac sa koga će visiti, i tako ih lako prilagođavati, kao i mreže. Često je u upotrebi i tajmer, koji vam pomaže da budete sigurni da će biljke dobiti odgovarajuću količinu svjetlosti u isto vrijeme svaki dan. Ukoliko svjetla stvaraju temperaturu iznad 80 stupnjeva, ugradite ventilacijski sistem da biste spriječili da biljke dožive stres.

Koliko dugo bi biljke trebale biti pod svjetlom sijalica?

Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru zahtijevaju više sati svjetlosti od onih koje rastu na otvorenom prostoru. 14 do 18 sati svjetlosti dnevno se preporučuje za većinu jestivih vrsta, kada se uzgajaju pod umjetnim osvjetljenjem. Najmanje šest sati tame je neophodno za zdravlje biljaka.

Kako biljke rastu, tako podižite rasvjetu, da biste održali optimalnu udaljenost, što varira u zavisnosti od vrste sijalice koja se koristi i njene snage:

  • fluorescentne sijalice: od osam do 30 cm
  • LED sijalice: od 30 cm do 61 cm
  • HID sijalice: od 61 cm do 152 cm.

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Umjetno osvjetljenje Sijalice Uzgajanje biljaka u zatvorenom Rasvjeta


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.