Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 14.11.2017. 07:00

Uzgoj zelene salate u plasteniku i stakleniku

Ako želite obaviti berbu u januaru i februaru, vrijeme je da posadite adekvatnu sortu zelene salate.

Foto: anaterate / Pixabay
  • 1.694
  • 110
  • 0

Zelenu salatu (Lactuca sativa) je moguće uzgajati tijekom cijele godine. Za proizvodnju u stakleniku i plasteniku pogodne su glavičaste sorte. Važno je odabrati adekvatnu sortu za određeni period uzgoja.

Koju sortu odabrati?

Želite li obaviti berbu u januaru i februaru, zelenu salatu možete posaditi u tri roka: početkom, sredinom i krajem novembra. Adekvatna sorta će dati rezultat, ali, na primjer, ako se uzgaja proljetna sorta zimi, može se dogoditi da salata uopće ne zavije glavicu.

Sorte koje se u zaštićenom prostoru mogu uzgajati od kasne jeseni do proljeća su: markies, judita, shangore, baglin, centore, pantlika.

Temperaturni uvjeti za uzgoj zelene salate

Potrebno je ispoštivati optimalnu temperaturu za zavijanje glavice od 16Co. Međutim, minimalna temperatura na kojoj salata obavlja fiziološke funkcije je pet stupnjeva, a maksimalna od 20Co do 25 Co. Može izdržati i kratkotrajne mrazeve do minus osam stupnjeva.

Rasađivanje zelene salate

Proizvodnja rasade zimi traje oko šest tjedana. Rasađivanje se obavlja ovisno o načinu proizvodnje rasade. Ako su u pitanju kocke, one se polažu 1/3 u zemlju.

"Rasađivanje se vrši na 25x25 cm ili 25x30 cm. Odnosno 14-16 biljaka/m2. Ako se sjeme sije u kockama, rasadnički period traje duže, jer biljci treba više vremena da formira korijenov sustav i u tom razdoblju treba koristiti gnojiva koja imaju veći postotak fosfora npr. 15:30:15 ili 10:40:10", objašnjava dipl. ing. Borko Ivanović.

Njega zelene salate

Nakon što se formiraju rozete, pa do početka glavičenja, trebalo bi upotrijebiti gnojiva koja imaju nizak sadržaj dušika (npr. 4:10:40). U ovoj fazi potreban je i bor. Nakon prve berbe, idealna formulacija je 20:40:10.

Navodnjavanje u zatvorenom prostoru najčešće se odvija sustavom kap po kap, a ujedno se vrši i prihranjivanje. Mikrorasprskivačima se korigira vlaga zraka koja bi tijekom vegetacije trebala biti 70%.

"Korištenjem malč folije sprječava se prodor zemljišnih patogena, zemljište se održava čistim od korova, biljka je čistija, pa samim tim ima veću tržišnu vrijednost. Pod folijom se čuva vlaga i voda ne dolazi u kontakt s biljkom", objašnjava Ivanović.

Foto: anaterate / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.