Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva rukole
  • 08.03.2025. 09:00

Uzgoj rukole: Sjetvu na otvorenom planirajte u martu

Uspijeva u umjerenoj klimi i može se gajiti tokom cijele godine u plastenicima, dok se na otvorenom gaji od ranog proljeća do jeseni.

Uzgoj rukole: Sjetvu na otvorenom planirajte u martu
Foto: Jasmin Hodžić
  • 127
  • 24
  • 0

Rukola, Eruca sativa, je brzorastuća lisnata kultura koja se sve više uzgaja zbog svoje blago ljute arome i nutritivne vrijednosti. Uzgaja se za svježu potrošnju, kao salata ili dodatak jelima, a popularna je i u organskoj proizvodnji.

Uspijeva u umjerenoj klimi i može se gajiti tokom cijele godine u plastenicima, dok se na otvorenom gaji od ranog proljeća do jeseni.

Uslovi uzgoja

Sjetvu možete planirati i u martu jer je otporna na hladnoću i brzo klija, što je čini pogodnom za proljetnu sjetvu na otvorenom ili u zaštićenom prostoru.

Preferira dobro drenirano tlo, bogato organskim materijama, pH vrijednosti između 6,0 i 7,5. Optimalna temperatura za rast je između 10 i 25°C.

biljke rikole
Nicanje traje od 5 do 10 dana (Foto: Depositphoto/sasimoto)

Podnosi i djelimičnu sjenku, ali daje najbolje rezultate na sunčanim lokacijama. Potrebno je redovno, umjereno zalivanje kako bi se spriječilo uvenuće i pojava gorkog okusa listova.

Sjetva i njega usjeva

Sije se direktno na parcelu ili u plastenik, u redove s razmakom od 20-30 cm, a sjeme se postavlja na dubinu od 0,5 cm. Nicanje traje od 5 do 10 dana, u zavisnosti od temperature i vlažnosti zemljišta.

Održavanje uključuje redovno okopavanje i uklanjanje korova, umjerenu prihranu organskim đubrivima i navodnjavanje kapanjem radi ravnomjerne vlažnosti.

Bolesti i štetočine

Rukola je relativno otporna kultura, ali može biti podložna određenim bolestima i napadima insekata. Od gljivičnih bolesti u vlažnim uslovima mogu se javiti peronospora i pepelnica.

Bakterijske infekcije pojavljuju se pri prekomjernom zalivanju i lošoj drenaži.

Kupusni buhač štete čini i rukoli - kako napraviti eko sredstva za zaštitu?

Od štetočina, napadaju je buhači, Phyllotreta spp., mali insekti koji oštećuju listove. Lisne vaši mogu usporiti rast i smanjiti kvalitet, dok gusjenice leptira prave rupe u listovima.

Preventiva uključuje primjenu plodoreda, pokrivanje mrežama i biološke metode zaštite.

Berba i pakovanje

Bere se 25-40 dana nakon sjetve, kada listovi dostignu dužinu od 10-15 cm. Može se brati pojedinačno ili čupanjem cijele biljke. Nakon berbe, listovi se peru i hlade kako bi zadržali svježinu.

Najčešći načini pakovanja:

  • Labavo u plastične gajbice - za brzu distribuciju.
  • U perforirane kese ili plastične kutije - za prodaju u supermarketima.
  • Vakumirane kese – produžavaju rok trajanja.

Optimalna temperatura čuvanja je između 0 i 5°C, kako bi se spriječilo brzo uvenuće.

Rukola je sve traženija na domaćem i međunarodnom tržištu, naročito u segmentu zdrave ishrane. Prodaje se kao svjež proizvod u marketima, pijacama i restoranima, a sve je popularnija i organska proizvodnja. Pravilno pakovanje i skladištenje omogućavaju dužu svježinu i bolju konkurentnost na tržištu. Uz pravilan uzgoj i dobru logistiku, može biti isplativa kultura za male i srednje poljoprivredne proizvođače.


Tagovi

Uzgoj rukole Sjetva u martu Otporna na hladnoću Gorak okus listova Sjetva rukole


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.