Uspijeva u umjerenoj klimi i može se gajiti tokom cijele godine u plastenicima, dok se na otvorenom gaji od ranog proljeća do jeseni.
Rukola, Eruca sativa, je brzorastuća lisnata kultura koja se sve više uzgaja zbog svoje blago ljute arome i nutritivne vrijednosti. Uzgaja se za svježu potrošnju, kao salata ili dodatak jelima, a popularna je i u organskoj proizvodnji.
Uspijeva u umjerenoj klimi i može se gajiti tokom cijele godine u plastenicima, dok se na otvorenom gaji od ranog proljeća do jeseni.
Sjetvu možete planirati i u martu jer je otporna na hladnoću i brzo klija, što je čini pogodnom za proljetnu sjetvu na otvorenom ili u zaštićenom prostoru.
Preferira dobro drenirano tlo, bogato organskim materijama, pH vrijednosti između 6,0 i 7,5. Optimalna temperatura za rast je između 10 i 25°C.
Podnosi i djelimičnu sjenku, ali daje najbolje rezultate na sunčanim lokacijama. Potrebno je redovno, umjereno zalivanje kako bi se spriječilo uvenuće i pojava gorkog okusa listova.
Sije se direktno na parcelu ili u plastenik, u redove s razmakom od 20-30 cm, a sjeme se postavlja na dubinu od 0,5 cm. Nicanje traje od 5 do 10 dana, u zavisnosti od temperature i vlažnosti zemljišta.
Održavanje uključuje redovno okopavanje i uklanjanje korova, umjerenu prihranu organskim đubrivima i navodnjavanje kapanjem radi ravnomjerne vlažnosti.
Rukola je relativno otporna kultura, ali može biti podložna određenim bolestima i napadima insekata. Od gljivičnih bolesti u vlažnim uslovima mogu se javiti peronospora i pepelnica.
Bakterijske infekcije pojavljuju se pri prekomjernom zalivanju i lošoj drenaži.
Kupusni buhač štete čini i rukoli - kako napraviti eko sredstva za zaštitu?
Od štetočina, napadaju je buhači, Phyllotreta spp., mali insekti koji oštećuju listove. Lisne vaši mogu usporiti rast i smanjiti kvalitet, dok gusjenice leptira prave rupe u listovima.
Preventiva uključuje primjenu plodoreda, pokrivanje mrežama i biološke metode zaštite.
Bere se 25-40 dana nakon sjetve, kada listovi dostignu dužinu od 10-15 cm. Može se brati pojedinačno ili čupanjem cijele biljke. Nakon berbe, listovi se peru i hlade kako bi zadržali svježinu.
Najčešći načini pakovanja:
Optimalna temperatura čuvanja je između 0 i 5°C, kako bi se spriječilo brzo uvenuće.
Rukola je sve traženija na domaćem i međunarodnom tržištu, naročito u segmentu zdrave ishrane. Prodaje se kao svjež proizvod u marketima, pijacama i restoranima, a sve je popularnija i organska proizvodnja. Pravilno pakovanje i skladištenje omogućavaju dužu svježinu i bolju konkurentnost na tržištu. Uz pravilan uzgoj i dobru logistiku, može biti isplativa kultura za male i srednje poljoprivredne proizvođače.
Tagovi
Autor