Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 05.01.2016. 08:00

Uzgoj rajčice iz vlastitog otpada!

Sa ciljem optimizacije korištenja resursa, svi se dijelovi proizvodnje moraju iskoristiti - pa je tako i otpad koji nastaje uzgojem rajčice postao njezin medij za proizvodnju!

Foto: pixabay.com
  • 685
  • 105
  • 0

Budućnost proizvodnje hrane mogli bi biti upravo tzv. sustavi zatvorenih petlji, u kojima se otpad koristi kao nutrijent. Sve se veća važnost stavlja na optimalno korištenje energije i minimalizaciju stvaranja otpada. Sa ciljem optimizacije korištenja resursa, svi se dijelovi proizvodnje moraju iskoristiti - pa je tako i otpad koji nastaje uzgojem rajčice postao njezin medij za proizvodnju.

Postoji mnogo načina za korištenje otpada u biljnoj proizvodnji, a jedan od najstarijih je kompost. Iako je riječ o izuzetno važnom proizvodu, njegova je uporaba ograničena kada je riječ o uzgojnim tipovima koji ne podrazumijevaju korištenje tla nego uporabu supstrata, kao što je primjerice hidroponija ili aeroponija.

Studija izrađena na Novom Zelandu i objavljena u časopisu HartScience predstavila je način korištenja zelenog otpada u hidroponskim sustavima, a zeleni otpad može čak doći iz samog usjeva!

Ovo je istraživanje predstavilo dva koncepta. To su biougljen i supstrat, prenosi magazin modernfarmer.

Učinkovito korištenje zelenog otpada

Kao što i sama riječ govori, biougljen je u osnovi stvoren od zelenog otpada. Inače ugljen nastaje u uvjetima topline, bez prisustva kisika, što se često simulira zakapanjem u tlo. Biougljen u ovoj studiji dolazi iz biljnih otpadaka rajčice - stabljike, korijenja i lišća.

Supstrat je drugi važan koncept ovog sustava. Primjerice u hidroponskom sustavu, kada se biljka nalazi u supstratu s otopljenim mikronutrijentima, supstrat je porozna materija koja održava biljku stabilnom. Supstrat je najčešće mineralna vuna te perlit, pijesak i piljevina.

Znanstvenici su u ovoj studiji pokušali iskoristiti drveni ugljen od otpada od rajčice kao supstrat za hidroponski uzgoj rajčice i usporedili ga s borovom piljevinom. Iako su rezultati pokazali da supstrat od otpada nije dodatno potaknuo rast i razvoj rajčica, to nije niti bio cilj istraživanja. Cilj je bio pronaći učinkovit način korištenja zelenog otpada - i on je postignut!

Prema tome, istraživanje je pokazalo da je biougljen jednako dobar u uzgoju rajčica kao i piljevina. Studija predviđa i da biougljen stvoren iz usjeva može producirati od 13 do 50% supstrata potrebnog za uzgoj bilja. Veliko je to otkriće koje vodi ka smanjenju nepotrebnog rasipanja resursa.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Uzgoj rajčice Proizvodnja rajčice Hidroponski sustav Biootpad Zeleni otpad Supstrat Biougljen


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.