Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednici vs PepsiCo
  • 15.05.2019. 18:00

Uzgajivači krompira pobijedili giganta za piće i hranu - sad traže odštetu

U aprilu ove godine PepsiCo podnio je tužbu protiv devet indijskih farmera koji su uzgajali sortu FC5 i tražio da svoj urod ili prodaju kompaniji PepsiCo ili da prestanu obrađivati tu sortu te da će tada povući tužbu. Farmere je zaštitila indijska vlada i sada traže naknadu za uznemiravanje i zastrašivanje.

Foto: Depositphotos/milk-records.bk.ru
  • 235
  • 27
  • 0

Američki gigant za piće i hranu, PepsiCo, kultivirao je sortu krompira koju su u Indiji uzgajali isključivo za proizvodnju njihovog čipsa. Naime, sorta FC5 razvijena je posebno za ovu popularnu grickalicu i ima smanjeni sadržaj vlage, a registrirana je 2016. godine. Krompir se isporučuje grupi poljoprivrednika koji ju pak prodaju po fiksnoj cijeni. 

U aprilu ove godine PepsiCo podnio je tužbu protiv devet farmera koji su uzgajali sortu FC5 i tražio da svoj urod ili prodaju kompaniji PepsiCo ili da prestanu obrađivati tu sortu te da će tada povući tužbu. 

Također su od poljoprivrednika tražili više od 10 miliona rupija (250.000 KM) kao naknadu za nedozvoljeni uzgoj krompira. 

Ipak, pod pritiskom vlade Indije, kompanija je pristala povući tužbe protiv poljoprivrednika. Ova je odluka donesena u posebno osjetljivom trenutku u Indiji, dok su trajali, kako piše Reuters, 39-dnevni opći izbori u kojima ruralno stanovništvo ima dominantan glas. Osim toga, na ovakvu odluku uticaj je imala i hinduistička nacionalistička skupina koja je u bliskoj vezi s vladajućom strankom premijera Narendre Modija

Poljoprivrednici koji su odvedeni na sud sada žele naknadu od PepsiCo za uznemiravanje i zastrašivanje, navodi BBC.

"Kompanija ostaje duboko predana hiljadama poljoprivrednika s kojima surađujemo u cijeloj zemlji u osiguravanju usvajanja najboljih poljoprivrednih praksi", kazao je glasnogovornik tvrtke PepsiCo.

PepsiCo je druga velika američka kompanija koja se suočava s takvim patentnim problemima u Indiji, želeći "pronaći dugoročno i prijateljsko rješenje" pitanja koja se odnose na zaštitu sjemena, kažu u ovoj kompaniji. 

Naime, proizvođač sjemena Monsanto, koji je sada u vlasništvu njemačkog proizvođača lijekova Bayer AG, povukao se iz dugogodišnjeg spora o intelektualnom vlasništvu u Indiji, također zbog sukoba s poljoprivrednicima.


Tagovi

Indijski poljoprivrednici PepsiCo Uzgoj krompira Sorta FC5 Tužba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.