Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača
  • 26.05.2021. 09:40

Uspjeh u borbi protiv plamenjače određuje vrijeme i način primjene preparata

Prouzrokovači plamenjača smatraju se najdestruktivnijim patogenima u povrtarskoj proizvodnji. Razvoju infekcije najviše odgovaraju temperature od 19 do 25 stepeni i povišena vlaga, a simptomi postaju vidljivi nakon pet do sedam dana.

Foto: Nada Gudurić
  • 3.510
  • 330
  • 1

Proizvodnja povrća zauzima značajno mjesto u poljoprivredi naše zemlje. Međutim, uzgoj može biti vrlo specifičan, pun rizika i zato se mora obavljati uz stalno praćenje zdravstvenog stanja biljaka i preduzimanje odgovarajućih mjera zaštite.

Paraziti i štetočine u ovom periodu mogu nanijeti veliku štetu proizvođačima. Kod gajenja povrća veliku pažnju treba pokloniti zaštiti od plamenjače. Nanosi velike gubitke i dovodi u pitanje ekonomsku dobit proizvođača. Aktuelna je ovog mjeseca zbog povoljnih uslova za razvoj i širenje parazita. Prouzrokovači plamenjače smatraju se najdestruktivnijim u povrtarskoj proizvodnji. Njihovom razvoju najviše odgovaraju temperature od 19 do 25 stepeni i povišena vlažnost (do 90 odsto), a simptomi infekcije postaju vidljivi nakon pet do sedam dana.

Povoljni uslovi za razvoj plamenjače paradajza

Važno je da se usjevi štite preventivno ili čim se pojave prve karakteristične pjege. Uspjeh primjene pesticida ne određuje vrsta preparata, već vrijeme i način upotrebe. Sredstva bi trebalo koristiti prije pojave bolesti ili nakon javljanja prvih simptoma, prskalicama sa dobrim pritiskom i rasprskivačima pravilnog i usmjerenog mlaza.

Za zaštitu paradajza od prouzrokovača plamenjače koriste se preparati na bazi aktivne materije bakar-hidroksid, mankozeb, azoksistrobin, cimoksanil, ističe savjetodavac za zaštitu bilja, Bojana Filidžanović.

Hemijske tretmane trebalo bi koristiti preventivno

"Sada su povoljni uslovi za razvoj plamenjače (Phytophthora infestans) i crne pjegavosti paradajza (Alternaria solani). U cilju zaštite preporučuje se preventivno tretiranje fungicidom na bazi mankozeba (u količini 2-2,5 kg/ha)", kaže Filidžanovićeva.

Plamenjača krompira (Phytophtora infestans) pripada grupi najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti tog povrća kod nas. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje preventivni tretman nekim od registrovanih fungicida sa aktivnom materijom mankogal ili metiram u cilju zaštite. 

Vodite računa o karenci

Za zaštitu luka od plamenjače savjetuje se primjena nekog od registrovanih fungicida na bazi mankozeba i metalaksila-M) dva kilograma po hektaru - karenca 14 dana ili mankozeba-metalaksila 2,5 kg/ha - karenca 21 dan ili prokamokarb-hidrohlorida i fluopikolida 1,6 l/ha - karenca sedam dana, objašnjava naša sagovornica.

"Vrlo bitno je voditi računa o karenci primjenjenih preparata. Sva navedena sredstva mijenjaju se sa razvojem biljke, aktuelnim vremenskim prilikama i samom pojavom bolesti."

Pregledajte usjeve, moguća je i pojava vaši

Osim zaštite od plamenjače, preporuka poljoprivrednicima je i pregled biljaka na prisustvo vaši (Aphididae) i tripsa (Thysanoptera) ističe ovaj stručnjak.

"Biljne vaši na paprici, paradajzu i krastavcu prave direktne štete, sisanjem sokova i lako se mogu uočiti na naličju lišća. Takođe su i prenosioci fitopatogenih virusa. Najdominantniji je virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus - CMV) koji znatno može smanjiti proizvodnju. U cilju njihovog suzbijanja savjetuje se upotreba nekog od registrovanih insekticida sa flonikamida ili deltamterina", kaže Filidžanovićeva.

Tripse možemo uočiti otresanjem biljaka na bijelu podlogu, kao i vizuelnim pregledom cvjetova. Oni su prenosioci virusa bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus - TSWV). U borbi protiv njih preporučuje se korištenje insekticida aktivne materije cijantrniliprola ili spinosada.


Tagovi

Plamenjača paradajza Plamenjača krompira Biljne vaši Tripsi


Autorica

Nada Gudurić

Više [+]

Od novinarske sekcije u osnovnoj školi, do novinarstva na radiju i televiziji. Priroda kao inspiracija i lijek za dušu. Vlasnik agencije za informativnu djelatnost i marketing.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]