AgroKlub.ba

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Povrćarstvo » Ugovoren otkup kornišona, ide i uzgoj feferona?

Ugovoren otkup kornišona, ide i uzgoj feferona?

Proizvodnja i otkup kornišona

Ugovoren otkup kornišona, ide i uzgoj feferona?

Datum: 15.02.2017. 12:00 |

1

Kategorija:

Povrćarstvo

Cijena prve klase kornišona iznosi 1,20 KM, druge 0,50 KM i treće 0,15 KM po kilogramu. Kooperanti koji u ovoj sezoni ostvare prinos od 4,5 tona po jednom dunumu i budu imali 2,5 tone prve klase dobiće ekstra bonus od 0,10 KM.

U toku je potpisivanje ugovora za proizvodnju krastavaca kornišona na području opštine Kostajnica za njemačku firmu Carl Kühne. Osim nekoliko novih, ugovore su obnovili svi kooperanti koji iza sebe već imaju uspješnu saradnju sa ovom firmom.

Tokom prethodne sezone 7 proizvođača, sa područja kostajničke opštine, su tokom proizvodnog ciklusa organizatoru proizvodnje isporučili više od 30 tona kornišona, za koje su zaradili preko 25 hiljada maraka. S obzirom na ovako dobre prinose, koji su ostvareni u prethodnoj sezoni, planirano je da se ove godine klasiranje krastavaca olakša uz pomoć sortirnih mašina.

Klasiranje uz pomoć sortirnih mašina

"Uvođenjem sortirne mašine za klasiranje umnogome olakšavamo posao našim kooperantima, jer je to faza koja inače zahtijeva mnogo manuelnog rada, što je bila i glavna primjedba u prošloj sezoni", rekla je za naš portal Irena Savanović, šef stručnog tima Carl Kühne.

Mašina će raditi po principu poprečnog presjeka te raspoređivati krastavce na tri kategorije i to promjera 20 mm za prvu, 28 mm za drugu i 34 mm za treću klasu. Cijena prve klase kornišona iznosi 1,20 KM, druge 0,50 KM i treće 0,15 KM po kilogramu. Kooperanti koji u ovoj sezoni ostvare prinos od 4,5 tona po jednom dunumu i budu imali 2,5 tone prve klase dobiće ekstra bonus od 0,10 KM. Proizvođačima će i dalje biti obezbijeđeni besplatni stručni savjeti agronoma i repromaterijal koji će otplaćivati isporukom krastavaca, iako postoji plan da se u narednim sezonama repromaterijal plaća iz prihoda od bonusa.

Na sastanku sa prozvođačima su iznešene i mogućnosti u vezi proširivanja kulture na uzgoj feferona. S obzirom da ova vrsta povrća nije zahtjevna kao kornišon, a berba se vrši jednom sedmično, postoji opravdana pretpostavka da će poljoprivrednici biti zainteresovani i za proizvodnju feferona.

Uz kornišone, moguć i uzgoj feferona

Proizvođač kornišona Željko Palija rekao je da se planira nastaviti baviti proizvodnjom kornišona i drugu godinu te kako ozbiljno razmišlja o proširenju proizvodnje sa feferonima.

"Izuzetno sam zadovoljan mogućnostima koje pruža ovakav način saradnje, posebno logistikom i odnosom prema proizvođačima koje nudi ova firma. Prednost je u tome što proizvođači na vlastitom imanju uz angažovanje minimalnih sredstava i aktivnost cijele porodice mogu ostvariti dobru dodatnu zaradu", izjavio je Palija.

Firma Carl Kühne sa sjedištem u Kozarskoj Dubici organizovala je proizvodnju krastavaca kornišona na području 8 opština, Srbac, Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Krupa na Uni, Prijedor i Ključ, a 280 kooperanata zasijalo je ukupnu površinu od 26,5 hektara.

Godišnje potrebe 30 hiljada tona kornišona

"Prošle godine proizveli smo oko 1.500 tona krastavaca, dok su godišnje potrebe naše firme 30 hiljada tona samo za kornišone. Sve otkupljene krastavce koristimo za vlastitu preradu, odnosno izvozimo putem naše matične firme u Njemačku, a garancijom otkupa očekujemo proširenje organizovane ugovorene proizvodnje od 50 hektara i sve više zaintersovanih opština. Naš glavni cilj je da udio prve klase bude što veći jer je ona najplaćenija, a da bi se ona osigurala potrebno je obezbjediti 3 do 4 radnika po dunumu“, istakla je Savanovićeva.

Imajući u vidu činjenicu da je otkup zagarantovan, kao i da ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje ima mnoge prednosti, pretpostavka je da će se u budućnosti sve veći broj domaćinstava s vremenom opredijeliti za ovaj porodični biznis.

Foto: Dragana Midžić, Željko Palija

Broj pregleda članka: 3089; Uspješnost članka: 248.45

Tagovi: Ugovor, Sortiranje, Klasa, Feferoni, Kornišoni, Mašina, Carl Kühne

Ključne riječi članka: ugovoren, otkup, kornisona, ide, i, uzgoj, feferona, kornišona, krastavaca, proizvodnje, feferona, mašina, klase, palija, klasiranje, hiljada, kühne, uzgoj, proizvodnju, sezoni, prve klase, carl kühne, uzgoj feferona, pomoć sortirnih mašina, proizvodnju krastavaca kornišona


Dragana Midžić

Svi tekstovi autora

Autorica Dragana Midžić

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.


Slike Ugovoren otkup kornišona, ide i uzgoj feferona?