Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hrana
  • 04.06.2020. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Udvostručena proizvodnja organske hrane na padinama Mojmila

Dosadašnja proizvodnja bila je bazirana na oko 700 metara kvadratnih zaštićenog prostora, a od ove godine, proizvodne površine su gotovo udvostručene.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 103
  • 21
  • 0

Čini se kako je ove godine poljoprivredna proizvodnja stavljena u prvi plan u svakom kantonu i općini pa je tako i sarajevska Općina Novi Grad odlučila podržati sve one koji su se odlučili baviti ovom djelatnosti, a naročito one koji su se okrenuli organskoj proizvodnji i to uz pomoć JP "Lokom".

Ova firma je još prije tri godine, uz podršku Vlade Švicarske, na padinama Mojmila, uspostavila proizvodno - edukacioni poligon urbane poljoprivrede, gdje je na površini od 10 duluma zasnovana proizvodnja maline, a u plastenicima površine oko 700 metara kvadratnih proizvode se razne povrtlarske vrste, stoji na zvaničnoj stranici Općine Novi Grad.

Razlika između organske i konvencionalno uzgojene hrane

Ubrzo nakon pokretanja ovog projekta, potrošači su prepoznali razliku između organski i konvencionalno proizvedene hrane, kao i svih onih poljoprivredno prehrambenih proizvoda koji su dostupni u maloprodaji. Zapravo je velika potražnja za domaćom robom, uslovila intenziviranje proizvodnih kapaciteta novim plastenicima, kao i površinama na otvorenom polju.

Proljetna sjetva je završena. Pod plastenicima su zasađeni paradajz, krastavaci, paprika i patlidžan, a proizvodne površine su dvostruko veće. Takođe je i uzgoj povrća na otvorenom polju povećan, a na lokaciji u Bojniku zasađeno je oko deset duluma krompira.

Značajno povećan plastenički uzgoj

"Dosadašnja proizvodnja bila je bazirana na oko 700 metara kvadratnih zaštićenog prostora, a od ove godine, proizvodne površine su gotovo udvostručene tako da ćemo moći proizvesti znatno veće količine organski zdravih poljoprivrednih proizvoda. Značajno je povećan i plastenički uzgoj, sa dodatnih 600 metara kvadratnih plasteničkih kapaciteta, a u pripremi je i plastenik u kojem će se od narednog proljeća krenuti sa proizvodnjom vlastitog rasada sezonskog cvijeća", navodi Adnan Šabanović iz preduzeća Lokom koje posjeduje i certifikat za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje

Kako kaže, organski uzgoj podrazumijeva proizvodnju bez vještačkih đubriva i hemijskih preparata i zasniva se na organskim principima.

Prodaja na nekoliko lokacija

Svježe, tek ubrano povrće, kao i prethodnih godina, građani će moći kupovati upravo na proizvodno - edukativnom poligonu na Mojmilu, u ulici Ferida Srnje bb, ali i u Bosanskoj tržnici na Dobrinji te na prodajnom mjestu kod sportske dvorane Dobrinja, s obzirom da je potražnja zaista velika.

Organska proizvodnja je sve češće prepoznata kao proizvodni sistem koji može zadovoljiti potrebe šire društvene zajednice. Uz to, ovo je jedan od načina kojim se stanovništvu omogućava da na dohvat ruke imaju zdravu, a domaće proizvedenu hranu.


Tagovi

Organska hrana JP Lokom Uzgoj povrća Adnan Šabanović Mojmil Prodaja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.