AgroKlub.ba

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Povrćarstvo » U Turskoj koriste geotermalne izvore u staklenicima

U Turskoj koriste geotermalne izvore u staklenicima

Geotermalni izvori

U Turskoj koriste geotermalne izvore u staklenicima

Datum: 16.12.2017. 19:00

Kategorija:

Povrćarstvo

Među suvremenim tehnikama koje se koriste na farmi Agrobay kompanije je i zatvoreni sustav navodnjavanja koji omogućuje manje korištenja đubriva, energije i vode. Korištena voda se skuplja i vraća u podzemne geotermalne rezerve, smanjuje troškove i pomaže okolišu.

Agrobay, kompanija sa sjedištem u pokrajini Egej u Izmiru, najveći je izvoznik paradajza u Turskoj. Trenutačno proizvodi 15.000 tona paradajza u staklenicima u kojima koriste dobrobit geotermalnih izvora zapadne Turske. Arzu Şentürk, predsjednica Uprave kompanije Agrobay se nada daljnjem iskorištavanju podzemnih geotermalnih voda kako bi postali vodeći svjetski izvoznik.

U regiji Dikili-Bergama postoji stotinu geotermalnih polja gdje podzemne vode mogu dosegnuti temperature do 287 °C, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Stanford u SAD-u. Osim geotermalne energije, ovo područje također ima oko 300 dana sunca godišnje, navodi hurriyetdailynews.

Krenuli s 15 ha, planiraju 247 ha

Hasan, otac Arzu Şentürk je u početku osnovao farmu Hasanbey kao organski vrt i to nakon izleta u Nizozemsku 2001. godine. Kasnije je izgradio staklenike na svojih 15 hektara.

"Ulaganje koje je počelo s 15 hektara zemljišta u vrijeme kada u Turskoj nije bilo geotermalnih staklenika, danas je doseglo 173 hektara, što je najveće takvo zemljište u Europi i drugo po veličini na svijetu, poslije Meksika", kaže Arzu Şentürk dodavši kako ima cilj povećati ukupnu površinu zemljišta na 247 hektara kako bi poboljšala proizvodnju i izvoz.

Ne koriste hormone, biljke oprašuju pčele

Kako bi podržali organske principe poslovanja, hormoni se ne koriste za povećanje proizvodnje, a biljke prirodno oprašuju pčele.

Agrobay trenutno izvozi 90 posto svojih rajčica u Rusiju i EU. Ruske sankcije koje su nametnute kada je nakon što je Turska u novembru 2015. srušila ruski borbeni zrakoplov na granici Turske i Sirije, potaknule su ih da traže nova tržišta.

Među suvremenim tehnikama koje se koriste na farmi, koja zapošljava oko 1.000 zaposlenika, zatvoreni je sustav navodnjavanja koji omogućuje manje korištenja đubriva, energije i vode. Korištena voda se skuplja i vraća u podzemne geotermalne rezerve, smanjuje troškove i pomaže okolišu.

Foto: Bigstockphoto/Corepics

Broj pregleda članka: 789; Uspješnost članka: 91.45

Tagovi: Staklenik, Geotermalni izvori, Agrobay

Ključne riječi članka: u, turskoj, koriste, geotermalne, izvore, u, staklenicima, geotermalnih, hektara, şentürk, agrobay, geotermalne, turskoj, arzu şentürk


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.