Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geotermalni izvori
  • 16.12.2017. 19:00

U Turskoj koriste geotermalne izvore u staklenicima

Među suvremenim tehnikama koje se koriste na farmi Agrobay kompanije je i zatvoreni sustav navodnjavanja koji omogućuje manje korištenja đubriva, energije i vode. Korištena voda se skuplja i vraća u podzemne geotermalne rezerve, smanjuje troškove i pomaže okolišu.

Foto: Bigstockphoto/Corepics
  • 836
  • 100
  • 0

Agrobay, kompanija sa sjedištem u pokrajini Egej u Izmiru, najveći je izvoznik paradajza u Turskoj. Trenutačno proizvodi 15.000 tona paradajza u staklenicima u kojima koriste dobrobit geotermalnih izvora zapadne Turske. Arzu Şentürk, predsjednica Uprave kompanije Agrobay se nada daljnjem iskorištavanju podzemnih geotermalnih voda kako bi postali vodeći svjetski izvoznik.

U regiji Dikili-Bergama postoji stotinu geotermalnih polja gdje podzemne vode mogu dosegnuti temperature do 287 °C, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Stanford u SAD-u. Osim geotermalne energije, ovo područje također ima oko 300 dana sunca godišnje, navodi hurriyetdailynews.

Krenuli s 15 ha, planiraju 247 ha

Hasan, otac Arzu Şentürk je u početku osnovao farmu Hasanbey kao organski vrt i to nakon izleta u Nizozemsku 2001. godine. Kasnije je izgradio staklenike na svojih 15 hektara.

"Ulaganje koje je počelo s 15 hektara zemljišta u vrijeme kada u Turskoj nije bilo geotermalnih staklenika, danas je doseglo 173 hektara, što je najveće takvo zemljište u Europi i drugo po veličini na svijetu, poslije Meksika", kaže Arzu Şentürk dodavši kako ima cilj povećati ukupnu površinu zemljišta na 247 hektara kako bi poboljšala proizvodnju i izvoz.

Ne koriste hormone, biljke oprašuju pčele

Kako bi podržali organske principe poslovanja, hormoni se ne koriste za povećanje proizvodnje, a biljke prirodno oprašuju pčele.

Agrobay trenutno izvozi 90 posto svojih rajčica u Rusiju i EU. Ruske sankcije koje su nametnute kada je nakon što je Turska u novembru 2015. srušila ruski borbeni zrakoplov na granici Turske i Sirije, potaknule su ih da traže nova tržišta.

Među suvremenim tehnikama koje se koriste na farmi, koja zapošljava oko 1.000 zaposlenika, zatvoreni je sustav navodnjavanja koji omogućuje manje korištenja đubriva, energije i vode. Korištena voda se skuplja i vraća u podzemne geotermalne rezerve, smanjuje troškove i pomaže okolišu.

Foto: Bigstockphoto/Corepics


Tagovi

Agrobay Geotermalni izvori Staklenik


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.