Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprike
  • 12.05.2024. 10:30

U paprici haraju lisne uši - neophodan oprez i zaštita biljaka

Ukoliko dođe do zaraze biljaka šteta i gubici u proizvodnji mogu biti veliki.

Foto: PIS Srbija
  • 122
  • 7
  • 0

Ukoliko u usjevima paprike iz direktne sjetve, kao i one iz rasada, uočite prisustvo lisnih ušiju, imajte na umu da ako dođe do zaraze biljaka u početnim fazama razvoja, šteta i gubici u proizvodnji mogu biti veliki.

"Usjevi iz direktne sjetve se nalaze u fazi nicanja i pojave kotiledona, a počelo je i rasađivanje paprike na stalno mjesto. Vizuelnim pregledom je registrovano prisustvo lisnih ušiju na naličju listova", navode iz PIS, dodajući da je sada potreban veliki oprez. 

"Mogu pričiniti značajne štete imajući u vidu njihovu sposobnost da prenose veoma destruktivne biljne viruse. Posljednjih godina, mnogi proizvođači su odustali od ove povrtarske kulture upravo iz tog razloga."

Kako kontrolirati biljne uši - preventiva, prirodni neprijatelji i sredstva za suzbijanje

Zato je važno odmah reagovati, suzbiti uši i spriječiti rane zaraze. Proizvođačima iz direktne sjetve se preporučuje primjena nekog od insekticida iz grupe piretroida koji će ispoljiti brzo djelovanje (tau-fluvalinat, deltametrin). Kada je riječ o rasadu, mogu se primijeniti i neki od insekticida na bazi flonikamida ili acetamiprida, s obzirom na odmaklu fazu razvoja i na mogućnost usvajanja preparata.


Tagovi

Uzgoj paprike Lisne vaši Suzbijanje biljnih vaši Biljni virusi PIS Šteta u proizvodnji


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.