Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja bijelog luka
  • 22.09.2017. 13:00

U Ljubinju otvoren pogon za preradu bijelog luka

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Vlade RS od naredne će godine uvesti posebnu subvenciju za izrazito nerazvijene opštine.

Foto: vladars
  • 759
  • 114
  • 0

U Ljubinju je otvoren pogon za preradu bijelog luka, jedinog te vrste na području BiH, čime je ova lokalna zajednica nakon 10 godina dobila nova radna mjesta.

"Nakon dugo godina vidimo jedno novo Ljubinje, opštinu koja se okrenula i prema svojim komšijama, a i prema Vladi Republike Srpske, što daje određene rezultate", rekla je na otvorenju Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave RS podsjetivši da je Ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo otvaranje pogona.

Subvencije za nerazvijene opštine

Ona je najavila da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave od naredne godine uvesti posebnu subvenciju za izrazito nerazvijene opštine koje će sufinansirati, dodajući da ostaje da se razradi kako tehnički to da se uradi.

"Poseban osvrt bio bi na opštinu Ljubinju koja je u specifičnoj situaciji, jer prvi put nakon 20 godina vidimo da se projektno orijentišu i želju da se napravi iskorak", rekla je Rešićeva.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske ima i želju i volju da pomogne ovoj hercegovačkoj opštini koja u prethodnim godinama nije pokazivala volju za saradnju, te podsjetila da su resorno ministarstvo, grad Prijedor i neka nevladina udruženja u Ljubinju napravili dječije igralište.

Šansa za posao

Vlasnik firme "Farmavit", u okviru koje je napravljen pogon, Milan Pešut istakao je da će otvaranjem pogona za proizvodnju bijelog luka šansu za posao dobiti veći broj stanovnika Hercegovine koja ima izuzetne uslove za proizvodnju ove kulture.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić ocijenio je da je otvaranje pogona veoma značajno i istakao da je ovoj maloj opštini svako novo radno mjesto dobrodošlo, pogotovo što ima perspektivu da se proizvodnja razvija i da broj od petnaestak novozaposlenih bude povećan.

On je istakao da je Ljubinje nekada bilo poznato po uzgoju duvana, izražavajući nadu da će od sada biti i po ovoj kulturi.

Foto: vladars
​​


Tagovi

Bijeli luk Ljubinje Lejla Rešić Farmavit Milan Pešut


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas