Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 25.08.2020. 09:15
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

U Domu za lica sa invaliditetom ovih dana bašte su prepune domaće uzgojenog povrća

I dok je pandemija virusa korona uticala na povećanje zasijanih površina, u prijedorskom Domu za lica s invaliditetom, tu su uobičajeni radovi, kako prethodnih tako i ove godine.

Foto: Gordana Vila
  • 62
  • 23
  • 0

Korisnici prijedorskog Doma za lica sa invaliditetom, koji je kuća za oko 180 osoba iz skoro svih krajeva bivše Jugoslavije, aktivno učestvuju u proizvodnji sezonskog povrća u baštama i plastenicima ove ustanove. Zaokupljenost poslom utiče da se osjećaju društveno korisni, a domaće povrće koje oni uzgajaju tokom cijele godine, nalazi se na njihovoj trpezi.

I dok je pandemija virusa korona uticala na povećanje zasijanih površina, u ovom prijedorskom Domu tu su uobičajeni radovi kako prethodnih tako i ove godine. Ovih dana njihove bašte i plastenici prepuni su plodova. Na svim poslovima, od sadnje do berbe, angažovani su korisnici navedene ustanove.

Sve što im je potrebno, sami proizvedu

"U zaštićenom prostoru, uz pomoć korisnika Doma, uglavnom uzgajamo rasad potreban za dalju proizvodnju na otvorenom. Mi proizvedemo dovoljne količine povrća za potrebe naše kuhinje i uopšte nemamo potrebu da kupujemo salatu. Ima tu svega, od luka, paradajza, paprika do pasulja. Pravimo i zimnicu od našeg povrća, a u svemu, uz nas zaposlene, desna ruka su nam korisnici", kaže radna instruktorka u prijedorskom Domu za lica s invaliditetom, Vedrana Banjac.

Oni uz instruktore, rade i u gljivarniku u kojem se uzgajaju šampinjoni. Brzo usvajaju znanje i vole provoditi vrijeme u bašti, kažu zaposleni u ovoj ustanovi.

Organizovali potpunu proizvodnju povrća, u zatvorenom i na otvorenom polju

Rad u bašti daje pozitivne rezultate u njihovom životu

Iako su stanari ove prijedorske institucije, većinom lica sa mentalnim, ali i fizičkim poteškoćama, okupiranost poslom i obavezama dala je izuzetno pozitivne rezultate u njihovom životu, kažu psiholozi.

"Ova vrsta angažmana značajno im služi u procesu adaptacije na domske uslove jer im je na ovaj način data mogućnost da se osjećaju društveno korisni. Koristi im i za njihov psihofizički  razvoj, svakodnevno imaju određenu obavezu i to im prija. Organizujemo im često i nagrađivanje za dobro obavljen posao pa ih to dodatno motiviše", kaže psiholog u ovom Domu, Mia Gavranović.  

Uzgoj se odvija u skladu sa sposobnostima korisnika

Prema riječima direktora ustanove, Rajka Drinića, korisnici Doma angažovani su na uzgoju povrća i rasada, u skladu sa vlastitim sposobnostima. To ima i pozitivnu ekonomsku stranu jer zahvaljujući vlastitoj proizvodnji, u Domu uspijevaju uštediti finansijska sredstva i usmjeriti ih na drugu stranu. U Domu je smješteno 176 korisnika.


Tagovi

Proizvodnja povrća Uzgoj povrća Bašta Plastenik Uzgajaju šampinjone Vedrana Banjac Okupiranost poslom Mia Gavranović Rajko Drinić


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.