Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 24.09.2017. 17:00

Tropska zelena stjenica ugrozila povrće

Vrlo visoke temperature zraka ovog ljeta pogodovale su jačoj pojavi navedenog kukca.

Foto: Pixabay/francok
  • 231
  • 15
  • 0

Zelenu stjenicu - Nezaru viridula L. uočila sam na paprici prije dvije godine. Tada mi se činilo da je njezina pojava bezazlena. Ove godine štete su masovno zabilježene kod brojnih proizvođača povrća.

Oštećenja nastaju u vidu blijedožutih pjega na pokožici ploda rajčice pred početak berbe. Uz odrasle stjenice na naličju listova pronalaze se i jajna legla. Na plodovima se uočavaju crne ličinke sa bijelim i žutim točkama.

Vrlo visoke temperature zraka ovog ljeta pogodovale su jačoj pojavi navedenog kukca. Prisutnost ovog štetnika zabilježena je u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju. Najčešće štete primijećene su na zrelom paradajzu, paprici i na grahu mahunaru. Proizvođačima je još uvijek ovaj štetnik nepoznat te mu ne poklanjaju dovoljno pažnje, iako je populacija spomenutih stjenica ("zelenih kukaca") ove godine bila velika.

Biološka zaštita povrća

Na intenzivnije širenje zelene stjenice utjecale su klimatske promjene odnosno globalno zatopljenje. Zelena stjenica je inače insekt tropskih i suptropskih područja. Godišnje može razviti i 4 generacije štetnika, a jedna ženka može položiti leglo sa više od 100 jaja. Iz njih se razviju ličinke, koje imaju nekoliko stadija razvoja. Štetu radi odrasla stjenica, koja bode te siše plodove. Suzbija se teško jer napada plodove pred berbu pa je primjena insekticida gotovo nemoguća.

U svijetu se primjenjuje biološka zaštita protiv Nezare viridula primjenom prirodnih neprijatelja - muhe Trichopoda pennipes, koja parazitira na ličinkama i odraslom insektu. Primjenjuju se i osice Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja zelene stjenice.

Autorica: Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.

Foto: Pixabay/francok35


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner